Pir u Landshutu, zabava za svakoga

 

Die Landshuter Hochzeit  – originalno je ime na njemačkom za pravi povijesni spektakl usred suvremenog svijeta. U donjobavarski gradić Landshut taj kostimirani pir privlači mnoštvo gostiju, a jednako uveseljava i domaći živalj.

 

Ljeto je tradicionalno vrijeme za monotematska izdanja međunarodnog magazina “Alpe Dunav Jadran”. I ovaj put je riječ o temi koja bez muke drži pozornost punih pola sata.

Raskošni dokumentarac “Pir u Landshutu” nudi pravi izlet u kasni srednji vijek, s vitezovima i dvorskim damama, uličnim lakrdijašima i žonglerima, mesarima i pekarima, sviračima i konjušarima, ali ponajprije s uglednim mladencima. Skupi se više od dvije tisuće ljudi, koji šeću u starinskoj odjeći, jašu, voze se kočijama, kušaju srednjovjekovna jela…

Sve je to u znak sjećanja na vjenčanje vojvode Georga Bogatog i poljske kraljevne Hedwige (hrvatski povjesničari je češće zovu Jadviga) 1474. Bio je to izrazito politički  čin, savez Bavarske i Poljske protiv Otomanskoga Carstva, nakon dugih pregovora među dvjema dinastijama.

U gradu je tada izvanredno stanje, a ima dovoljno različitih uloga za svakoga, od plemića do likova iz običnog puka, a za svaku valja ispuniti određene uvjete kako bi se dostojno odigrala. To zahtijeva određenu proceduru, u koju su uključene različite gradske i pokrajinske institucije, a ona je posebno složena kod izbora mladoga para.

Veselje s pripremama traje puna tri tjedna, u srpnju svake četvrte godine. Ovo su zabilježili kolege s Bavarske televizije 2017.

Na prijave za sudjelovanje valja misliti dosta unaprijed, pa oni koji bi bili ozbiljno zaineresirani za takvu postolovinu imaju dosta vremena kako bi se odlučili, jer iduća prilika za to je 2021.

Dokumentarac je ovdje podijeljen u četiri cjeline, koje možete pogledati ovisno o vlastitom vremenu, po proizvoljnom redoslijedu, jer lako se prati gdje god se uključite.

 

1.  Sve je spremno, igre mogu početi!

 

2.  Cijeli grad je pozornica…

 

3.  Svatko ima svoju zadaću i dobiva novo lice

 

4.  Napokon, vjenčani. Do viđenja do novog pira za 4 godine!