Obnovljena šibenska palača Galbiani

 

Novo lice dobila je jedna od povijesno najatraktivnijih srednjovjekovnih zgrada u središtu Šibenika: palača Galbiani. Uz pomoć EU novca, ona postaje moderan muzej s interaktivnim interpretacijskim centrom, posvećenim jedinstvenom gradskom sakralnom blagu pod zaštitom UNESCO-a: katedrali sv. Jakova. Radovi na uređenju ‘katedralnog muzeja’ počeli su u siječnju 2017. godine, u sklopu projekta “Civitas sacra – Sveti grad”. Nositelj projekta je bila Šibenska biskupija, a idejno rješenje je dao autorski tim sastavljen od desetak uglednih arhitekata, kustosa i likovnih umjetnika.

Atraktivno je uređen već sam ulični prostor ispred  palače: pred njezinim portalom su razvijena jedra na kojima se projekcijama pozivaju posjetitelji da zavire unutra. Stubište je uređeno tako da evocira građevinske skele iz doba gradnje šibenske prvostolnice. Izložba tematski vezana za nju proteže se kroz više katove, sve do dva posljednja, rezervirana za luksuzni restoran iz kojega se pruža pogled na šibenske krovove.

U prizemlju muzeja lijevo od glavnoga ulaza su recepcija i trgovina suvenirima, te mali galerijski prostor za povremene izložbe, a desno dvorana za skupove i prostor za multimedijske prezentacije. Tu posjetitelji mogu vidjeti, primjerice, kako se njihovo ime ‘kleše’ na kamenu, ili kako bi njihova glava izgledala da ju je na katedrali isklesao sam Juraj Dalmatinac.