Gdje su pčele kod kuće

 

Od jednostavnih prizora seoskoga života, cvijeća, drveća, likova djece i njihovih četveronožnih ljubimaca, do unikatnih umjetničkih djela nadahnutih najkorisnijim kukcima na svijetu – naći ćete na prednjim stranicama tradicionalno oslikanih košnica na mnogim mjestima u Sloveniji.

Izvorno nazvana panjska končnica, u središtu je pozornosti izložbe, koja je pune dvije godine sve do ovoga ljeta privlačila posjetitelja u Etnografski muzej u Ljubljani. Intrigantan naslov “Gdje su pčele kod kuće” (Kjer so čebele doma) za iznimno prebogat postav! Riječ je o pogledu izbliza u život autohtone vrste – karnijske pčele (lat. apis mellirera carnica), posebno dragocjene u posljednje vrijeme kad tu vrstu ozbiljno ugrožava najezda mnogo većih i otpornijih afričkih pčela.

Izložba je pružila cjelovit uvid u povijesni pregled razvoja pčelarstva u Sloveniji. Gradnja košnica, različiti oblici okvira za saće, apisariji sa prozirnom staklenom stijenkom kroz koju se može izravno promatrati zajednica pčela, razvoj pčelarskih alata i bogastvo vrsta meda i medarskih proizvoda poseban su dio slovenskog poljoprivrednog i kulturnog krajolika.