Mađarska djeca usvajaju košnice

 

“Ovo blagoslovljeno vino, koje svakodnevno vrije…” Tako počinje pjesmica o medu, koju zajedno pjevaju djeca iz nekoliko vrtića u mađarskom gradu Gyuli, blizu granice s Rumunjskom. Okupili su ih njihovi odgajatelji, kako bi upriličili nezaboravan susret s jednom posebnom odraslom osobom, kojoj je posebno stalo do toga da oni upoznaju i zavole pčele. To je Erika Balogh iz Udruge pčelara Bekeške županije.

Ona je osmislila program sugestivna naslova: “Usvoji košnicu!” Svoju inicijativu sad predstavlja najmlađima od vrtića do škola, klubova, sajmova, gdje god su odrasli voljni djeci pružiti šansu da preuzmu brigu o jednoj koloniji pčela, smještenoj u košnicu staklenih zidova, tako da mogu promatrati njihov život i pratiti kako u stvarnosti nastaje slatki med.

Pritom će naučiti kako su prave pčele (Apinae) potporodica kukaca iz reda opnokrilaca, bliski srodnici bubamara, a dalji osa i mrava. I mnogi roditelji će tako doznati kako na svijetu postoji gotovo dvadeset tisuća vrsta pčela na svim kontinentima, osim Antarktike. A one znatiželjnije svakako će zanimati i pojedinost o njihovoj prehrani – naime pčelama cvjetni nektar služi kao izvor energije, dok im je pelud izvor proteina.