150 godina Bečke državne opere

 

Legendarna Wiener Staatsoper, jedna od najvažnijih opernih kuća u svijetu, otvorila je prvi put svoja vrata u svibnju 1869. Kako je bilo uobičajeno u kulturnom svijetu Austro-ugarske monarhije, takvu svečanost bi uveličao i vrpcu prerezao sam car Franjo Josip I. To je i ovdje bio slučaj.

Kako je bila gotovo posve uništena tijekom savezničkog bombardiranja na kraju Drugog svjetskog rata, trebalo je punih deset godina da zgrada bude potpuno rekonstruirana i ponovno je otvorena 1955. Ne treba biti veliki ljubitelj operne umjetnosti da bi se znalo kako je ovaj bečki cvijet tradicionalne kulture rasadnik najboljih pjevača, dirigenata i kazališnih redatelja, koji je čine jednom od osnovica oko kojih se okreće i širi glazbeni krug operne umjetnosti priznate kao uzor širom svijeta.

Prema toj mjeri je priređen i cjelogodišnji program obilježavanja 150-og službenog rođendana kuće, koji, uz niz posebnih predstava, podrazumijeva simpozij s vrhunskim stručnjacima o glazbenom Beču od barokne ere do danas, dvije izložbe, te niz publikacija o povijesti i sadašnjosti bečke operne scene.