Balaton, vrt sunčeve svjetlosti

 

Kolovoz je tradicionalno mjesec godišnjih odmora za većinu Europljana. Tko god može, uživa u vlastitom ljetovanju, a onaj tko nije nikamo otišao, ima priliku bar na pola sata osjetiti draž zanimljivog putovanja uz ovaj dinamični dokumentarac.

 

Jedno od najspektakularnijih odredišta u Mađarskoj, uz Budimpeštu, svakako je Balatonsko jezero. Mnogi ga zovu mađarskim morem, zahvaljujući ugodnoj temperaturi vode, povoljnoj klimi i raznovrsnom krajoliku. Ono zapravo i jest ostatak prethistorijskog Panonskog mora, a danas je najveće jezero Srednje Europe. Vrijedno je spomenuti da mu je u korijenu imena slavenska riječ blato i stoga se najprije zvalo “Balatin”. Latinsko mu je ime bilo Lacus Pelso, a starogermansko Plattensee, prema njegovim glavnim značajkama – dugo, ravno i plitko.

Oko njega se pletu romantične legende o dobrostivim divovima i zlim vilama, iz čije se ljubavi, boli i bijesa rodilo mirno jezero između pitomih brežuljaka. Na njegovoj više od 200 kilometara dugoj obali izgrađeni su podrumi i čarde, udobni hoteli i kampovi.

Onaj tko dođe ljetovati na Balaton, prirodno očekuje da će se u jezeru i okupati. To gotovo neprekinuto jedinstveno kupališno područje privlači posjetitelje i zato što ima dvije tisuće sunčanih sati godišnje, a može se obići brodom, biciklom, pa i pješice. Njih prati ekipa Mađarske televizije, otkrivajući uspomene balatonske prošlosti i sva čuda današnjice. Vidjeti Balaton iz novoga kuta, zaista je prilika vrijedna pozornosti!

Na tome putu čeka nas niz vrijednih otkrića. Primjerice benediktinski samostan u Tihanyju, gdje se čuva prvi pisani spomenik na mađarskome jeziku, ili prekrasan pogled na dolinu s ostataka utvrde u Szigligetu, kušanje vrhuskih vina u Badacsonyju, koja svoju kvalitetu duguju rastu na vulkanskom tlu…

Biciklistima se nudi dvjestotinjak kilometara uređenih staza, a svakome dobro dođe predah u hladovini mnogobrojnih kafića ili restorana, među kojima ima i onih s ozbiljnom gastronomskom ponudom za najzahtjevnije goste.

Ako obično ljetujete na obalama slanih mora, možda vas te atraktivne slike pravog morskog ugođaja usred kopnenog dijela Srednje Europe navedu na razmišljanje o alternativnom planu za neko buduće ljeto?

Tematski raznovrstan i slikovno prebogat polusatni dokumentarac podijelili smo ovdje u pet tematskih cjelina, kako biste lako i jednostavno odabrali kad koju želite pogledati.

 

1.  Nacionalni park, čudo prirode, oaza ljepote… Kako je nastao Balaton?

 

2.  Kroz trstike i polja lavande do samostanskih borova. Mir i mirisi.

 

3.  Put vijuga na mnoge strane, izmjenjuju se očaravajući prizori i beskonačne ravnice. 

 

4.  Odjedriti nekamo, simbol je slobode i neovisnosti. Kad čovjek isplovi, prestaju sve brige!

 

5.  Zimi restorani, pubovi, krčme, ljeti sastajališta biciklista i bistroi na plaži. Prometno cijele godine.