Projekt Simbioza

 

simbioza2

 

Energija i mudrost – to bismo mjogli reći za Projekt Simbioza, kojim mladi dobrovoljci starije generacije uče vještinama rada s kompjutorom. Podaci pokazuju da gotovo 70% starijih ljudi u Sloveniji nikada nije koristilo internet, a 56% niti računalo.

ŽIGA VAVPOTIČ iz Zavoda Ypsilon, inicijator projekta, govori svoje razloge za to: “Žiga, što je www, pitala me baka za vrijeme jednog od naših zajedničkih ručkova. Pitanje je za mene bilo šokantno. Ne samo što smo diskriminatorni prema onima koji su drugačiji, nego čak prema onima koje najviše volimo. I tako se rodila Simbioza, koja je povezala Sloveniju, a vjerujem da ima potencijale povezati i Europu.”

Oduševljenje zbog spoznaje novoga vrlo je veliko. U kompjutorskom opismenjavanju već je drugu godinu za redom sudjelovalo više od 5 tisuća pripadnika starije generacije i više od 3.200 dobrovoljaca na 300 lokacija diljem Slovenije.

Zbog poticanja povezivanja među generacijama, Projekt Simbioza dobio je nagradu Europskog parlamenta Državljanin Europe.