Gansterer, umjetnost kao znanost

 

gansterer2

 

Nikolaus Gansterer iz umjetnosti čini – znanost,  a znanstveni svijet  čini dostupnim umjetnosti. Prostorije Kunstraum-a za ovu su izložbu slikara iz Klosterneuburga preinačene u izložbeni laboratorij. Njegovi dijagrami, zemljopisne karte i geometrijski likovi složeni su modeli našeg još složenijeg svijeta. 

Ovoga je nagrađivanog umjetnika iz Donje Austrije njegova izložbena djelatnost odvela od Muzeja povijesti umjetnosti u Beču pa sve do Pekinga. Crtež je najvažniji medij toga transmedijskoga umjetnika! Zašto, govori sam NIKOLAUS GANSTERER: “Jer je to medij koji neposredno funkcionira, slično kao pisanje. Crtež me drži u živom kontaktu s vizualiziranjem misaonih procesa, ali i emocionalnih stanja…”

Svojim pristupom umjetničkom djelu, on čini i zračna strujanja vidljivima! Traces of Spaces– tako je nazvao seriju koja je nastala „automatskim“ pisanjem njegovih strojeva.

Instalacija Sjećanja jednoga slijepca vizualizira misaona kretanja i tijekove sjećanja.

MISAONI  SVIJETOVI  Nikolausa Gansterera  do 27. srpnja 2013. su na adresi: Kunstraum Niederösterreich, Beč – 1. okrug, Herrengasse 13.