Drveni fotoaparati

 

 

lesni fotoaparati2U poplavi brzih klikova i potrošne robe stvoriti nešto što će trajati i što fotografiji vraća autentičnost. Jedan čovjek je imao viziju: “Zamahnemo ručicom i zatim zatvorimo, premotamo film i ponovimo postupak.” Dizajner ELVIS HALILOVIĆ kaže: “Sve drže magneti.To je to, sve je tu unutra.”

Primitivan drveni fotoaparat, koji kroz 0,2 milimetra veliku rupu uhvati sliku na film, postao je hit. Također i zbog toga jer je potpuno bez vijaka.

A put do konačnog izgleda bio je dug. Dvije godine i bezbroj pokušaja. No ustrajnost se isplatila i pomoću američke platforme Kickstarter u nekoliko je dana postigao ono za što bi inače trebalo više godina. Rezultat: svjetska prepoznatljivost i interes iz cijelog svijeta.

Njegovu je ideju financijski poduprlo više od tisuću ljudi, prije svega Amerikanaca. Elvis će novac uložiti u nove strojeve, alate i nabavu materijala. Kaže: “To je sve lokalno drvo, i od susjeda, prijatelja, a riječ je o javorovini i hrastovini. Prototipi? Ne znam, jer sam ih paralelno bacao u peć, cijela ih je polica bila puna.”

Diplomirani industrijski dizajner, koji je potpuno sam naučio biti spretan s drvom, ljeto će proboraviti u radionici. Kupci čekaju na jednu od šest inačica fotoaparata opremljenih uputstvima za korištenje, kako bi pomoću njih mogli stvarati vlastite vizije fotografija te vrste.