Aqualutra – vidrin centar

 

aqualutra2 

U većini Europe, pa tako i Sloveniji, živi euroazijska vidra (Lutra lutra).

Ovu zvijer iz obitelji kuna možemo naći u čistim vodotocima i jezerima. Vidra je pokazatelj kakvoće vodenog habitata i zdravlja prirodnog okoliša. U Sloveniji živi najvitalnija populacija vidre u Prekmurju, u Parku prirode (Krajinski park) Goričko. Tamo je i Centar Aqualutra, u kome se, u okviru europskog projekta Life, proučavaju ove životinje. Vidra se prati na više načina i dobiven je uvid u to gdje vidre žive, koliko ih ima i što ih ugrožava. 

Biologinja i ekologinja MARJANA HÖNIGSFELD ADAMIČ otkriva: “U današnje vrijeme promet je najveći vidrin neprijatelj. Možemo reći da samo u Sloveniji pod kotačima svake godine završi desetak vidri, od toga tri do četiri u Goričkoj.” 

Vidra je na vrhu svojeg prehrambenog lanca, pa nema prirodnih neprijatelja. U prošlosti ju je najviše desetkovao lov, jer su je lovili svi – neki zbog krzna, a ribari zbog uvjerenja da im pričinjava štetu. Rezultati pročavanja ove životinje pokazuju da se kako u Sloveniji, tako i u drugim dijelovima Europe, vidre vraćaju u svoja nekadašnja staništa, jer se zagađenje voda polako smanjuje, djelomično zbog zakonodavstva, a prije svega zbog više svijesti ljudi.