Sunce je ovdje, kao i na drugim prostorima, izvor života.

stonhengeZadar

Ali ovdje i više od toga. Na gotovo pola puta između sjevernog pola i ekvatora podarilo je takvu klimu da kad izviri ujutro iza Velebita i zrakama i toplinom pomiluje ovaj bajkoviti kraj, sve postaje ljepše, lakše i ugodnije.

Znali su to naši preci, a znaju i današnji mnogobrojni posjetitelji ovoga kraja. Turističko naselje i kamp Zaton živi od sunca, kristalno čistog mora i bogate kulturno-povijesne ponude. Baš kao što su nekad Ninjani zahvaljujući suncu živjeli od soli i plodnih polja.

 

I zato se valja pokloniti suncu. To je najbolje učiniti u obližnjem Zadru. Tu je instalacija uglednog arhitekta Nikole Bašića “Pozdrav suncu”. Mnogi koji su vidjeli svijeta, tvrde da je rijetko gdje zalazak sunca ovako ezoterično privlačan. Osobito uz susjedne morske orgulje koje svojim zvukom šuma mora stvaraju posebno, istodobno smirujuće i pomalo uzbuđujuće ozračje.

 

stonhengeKraj

 

To nas vraća na početak priče o hrvatskom Stonehengeu.

I eto… Izlazak sunca uz crkvicu svetoga Križa u Ninu i zalazak uz “Pozdrav suncu“ – to je hrvatski Stonehenge koji smo vam htjeli dočarati.