Najslavniji Ninjanin bez sumnje je biskup Grgur Ninski.

stonhengeGrgur

 

Početkom desetog stoljeća bio je glavni zagovornik  staroslavenskog jezika i hrvatskoga narodnog pisma glagoljice te glagoljaškog bogoslužja. Godine 925. hrvatski se vladar Tomislav, uz Papino priznanje, proglašava kraljem, a biskup Grgur Ninski ima vodeću crkvenu vlast u tadašnjoj hrvatskoj državi.

Dodirivanje sjajnog palca Grgura Ninskog povezuje nas s bogatom  poviješću i, prema vjerovanjima, ispunjava želje. Ni sudionici “Festivala sunca i svjetlosti” sigurno nisu propustili prigodu dotaknuti Grgurov palac.

 

Napuštajući Nin, ne možemo se oteti dojmu da smo mnogo toga ostavili neotkriveno i nedorečeno. Ubrzo se uvjeravamo da je tako. Vozeći se prema 14 kilometara udaljenom Zadru.

stonhenge4

 

Zastajemo oduševljeni slikovitošću crkvice svetog Nikole na obližnjem humku uz cestu. Ta romanička crkvica s prijelaza iz jedanaestoga u dvanaesto stoljeće, koristila se, prema predaji, za obrede krunidbe hrvatskih vladara. U Ninu se, kako izvori spominju, krunilo sedam kraljeva. Tu se nalaze i mnogobrojni zemljani tumuli još iz vremena Liburna. Smatra se da je ovaj prostor imao kultno značenje i da su na njemu održavani obredi u čast boga sunca.