41. Animafest

 

Animafest2

 

Mišica Celestine i medvjed Ernest – dobitnici su posebne nagrade u Cannesu i prestižne nagrade Cezarre. Upravo su oni otvorili Animafest (Svjetski festival animiranog filma) u Zagrebu koji je napunio 41 godinu. A kako to i dolikuje, publika je upoznala i autora filma.

Redatelj BENJAMIN RENNER kaže: “Poruka filma jest ljepota crtanja. Papir i olovka – sve je što treba za taj savršeni svijet. Film je i posveta autorici istoimene knjige Gabrielle Vincent, kojom film završava.”  

Među 9 konkurenata za Grand Prix bili su japanski hit Djeca-vukovi, talijanska ekranizacija Pinokija, ali i film o osnivaču montypythonovaca Grahamu Chapmanu Autobiografija lažljivca, o kojemu govori redatelj JEFF SIMPSON: “Njegov pravi život je vrlo zanimljiv. Bio je otkriveni gej, ali prikriveni alkoholičar. Našao sam vrpce na kojima čita lažnu biografiju – i odlučio ih iskoristiti za animirani film… Imamo i lutke u filmu – primjerice Freudkojega igra Cameron Diaz. Ona nije tu, ali organizatori su bili toliko divni da dobije primjerenu akreditaciju.”

O pobjednicima je odlučivao zanimljiv tročlani žiri. Jedan je član umjetnički direktor Festivala animiranog filma u Ottawi CHRIS ROBINSON, koji gleda na ponuđene filmove u svjetlu svjetskih prilika: “U svijetu je ‘u modi’ dugometražni film. Na taj se način autori nadaju većem uspjehu, a i tehnologija im to omogućuje. Iako mislim da su kratki filmovi sami po sebi posebni.” 

Norveški profesor animacije, koji predstavlja do sada najveću norvešku animiranu retrospektivu – 100 godina norveške animacije, tvrdi da zanimanje i ljubav prema animiranom filmu zahvaljuje Hrvatskoj. GUNNAR STROM, profesor animacije na Sveučilištu Volda i član žirija sjeća se: “Kao dječak gledao sam u kinima Zagrebačku školu animiranog filma, kada sam odrastao, došao sam u Zagreb i u Split… Posjet Animafestu 1984. promijenio mi je život.”

U predvorju kina “Europa” simbolično je obilježen ulazak Hrvatske u EU – ilustratori iz svijeta čestitali su ga prigodnim karikaturama. ANIMAFEST ZAGREB 2013/WORLD FESTIVAL OF ANIMATED FILM – feature film edition, održan je od 4. do-9. lipnja 2013.