Jedan od važnijih spomenika hrvatske kulture srednjeg vijeka je i krstionica kneza Višeslava, za koju se osnovano tvrdi da potječe iz Nina.

stonhengeKrstionica

 

U ovom atraktivnom muzeju pozornost privlače originalni starohrvatski brodovi koji su pronađeni na ulazu u ninsku luku.

Povijest dobro poznaje MARIJA DEJANOVIĆ: “Kulturni život Nina na ovom povijesnom otočiću seže u razdoblje prije tri tisuće godina, a u devetom stoljeću prije Krista su ga utemeljili Liburni. Ostaci života su pronađeni i puno ranije. Prisustvo čovjeka seže i prije 5 tisuća godina, a u obližnjim Vrsima i prije 10 tisuća godina.  Ali za  staru povijesnu jezgru valja reći da je to  riznica koja čuva još uvijek mnoge neotkrivene tajne. Računa se da je samo 20 posto  arheološki istraženo. Posljednjih deset godina učinjeno je jako puno na prezentaciji te kulturno-povijesne baštine koja danas na dostojan način prezentira   ninsku i hrvatsku povijest.”

 

I crkvena riznica “Zlato i srebro grada Nina” zaslužuje da se posjeti. Tu su posebno vrijedni relikvijari svetaca zaštitnika – svetog Anselma, svetog Ambroza i svete Marcele iz razdoblja od devetog do petnaestog stoljeća.  U crkvenim riznicama Europe samo je nekoliko primjeraka od ukupno trideset Judinih srebrnjaka. Svi poznati primjerci su jednaki, a, evo, ovaj se čuva u riznici ninske crkve! Tu se čuva i prsten pape Pija Drugoga iz petnaestog stoljeća.

stonhenge8

U središtu povijesne jezgre je župna crkva svetog Anselma. Crkva je građena, rušena i dograđivana od šestoga do osamnaestog stoljeća. Istraživanja su otkrila ranokršćanski i predromanički sloj crkve. Prva sakralna građevina nastala je na mjestu privatne rimske kuće i, prema svemu sudeći, tu se okupljala najstarija ninska kršćanska zajednica. U sklopu crkve je i kapela Gospe od Zečeva. Ukazanje Gospe od Zečeva slavi se u Ninu gotovo pola milenija, i uz njega se vežu mnoge legende.

Velečasni BOŽO BARIŠIĆ prati povijesnu zbilju i legende:

“Kršćanstvo je dugo prisutno u ovim krajevima. Smatra se da je osnivač Ninske biskupije i prvi ninski biskup bio Sveti Anselmo. On je  prema predaji bio jedan od sedamdesetorice Kristovih učenika. Poslije Kristova uskrsnuća zajedno sa Svetom Marcelom koja je bila njegova rođakinja  i svetim Ambozijem  đakonom dolazi u ove krajeve preko Galije. Tu su navještali kršćanstvo i radosnu vijest. Tako se danas u ovoj crkvi još  časte njihove svete moći i vjernici i narod se redovito mole.”

Od  desetog stoljeća Hrvati u Ninu služe bogoslužje na staroslavenskom jeziku i koriste glagoljicu kao pismo zašto je zaslužan  veliki biskup Grgur Ninski.