Više od tri tisuće godina ovaj je prostor kontinuirano naseljen. Prozvan je, s razlogom, hrvatski Stonehenge.

 

stonhengeSol

 

Grad su osnovali Liburni devet stoljeća prije Krista. U rimsko doba prerasta u važan municipij.  Materijalni dokazi sežu još dalje u prošlost, u paleolitik, neolitik, brončano i željezno doba. Sve se to može vidjeti u Muzeju ninskih starina u središtu mjesta.

Iznimno povoljan zemljopisni položaj s plodnim poljima u zaleđu i visokokvalitetna morska sol bili su izvor velikog bogatstva.

I danas se ovdje sol proizvodi na tradicionalan način, kao u antičkim vremenima. Sunce, vjetar i količina prirodnog joda svrstavaju je u vrhunski proizvod.

Među gurmanima na posebnoj je cijeni “cvijet soli” (fleur de sel) – proizvod višestruko skuplji od obične soli. Kad se ovako prikupi pod posebnim uvjetima, “cvijet soli” iz ove solane završava u najpoznatijim svjetskim restoranima. Koliko li je samo sunca u tim kristalima…

IVANA BURELA pojašnjava: „Mi smo otvorili solanu kako bismo ljudima pokazali proizvodnju soli.

stonhengeNastup

Ova je solana jako stara i ovdje se sol proizvodi na tradicionalan način i u ovom našem malom muzeju ljudima pokazujemo kako se sol nekad prikupljala. Ovdje se radi o jednoj izuzetno kvalitetnoj soli, a u solani se proizvodi i „cvijet soli“. To je sol koja se prikuplja s površine vode i koja puno bogatija s mineralima nego obična kuhinjska sol.“

 

Nije čudo da su umješni turistički djelatnici Nina  uočili da bi, uz mnoge povijesne i prirodne fenomene ovoga čudesnog kraja “Festival sunca i svjetlosti” mogao postati također privlačan događaj. To više što i bez neke posebne organizacije ljudi ovamo ljeti rado dolaze. Iz godine u godinu, mogu se vidjeti najrazličitiji izvođači sa svih strana svijeta. Primjerice, Majorette Group Tát iz Mađarske, njemačke plesna grupa Winterstettendorf, ukrajinska vokalno-plesna grupa Vykrutaysky, ili turska plesna grupa Nostalji Halkoyunlari Dernegi.

stonhengeNoc

Festival se održava već petu godinu na prvi dan ljeta i okupi i staro i mlado. Kreativno stvaranje, zabava, obrazovne, istraživačke, umjetničke i znanstvene radionice ili, jednostavno, uživanje u Ninu – poruke su ovog festivala.

 

A sunce i podneblje voli ovdje i više od 200 vrsta ptica. Blizu solane može se vidjeti i rijetka autohtona i zaštićena ptica vlastelica.