“Zaglušujuća tišina” u Egeru

 

Poznat je budimpeštanski proljetni festival klasične glazbe, u kojemu istaknutu ulogu redovito imaju djela Franza Liszta. No ove je godine glavnina događaja posvećena Ludwigu van Beethovenu. Razlog je 250. obljetnica njegova rođenja. Tako su se i u drugim gradovima potrudili obilježiti taj jubilej na dostojan način.

Simfonijski orgestar grada Egera dodao je tomu dašak suvremene sveprisutne interaktivnosti, kako bi djela velikog njemačkoga skladatelja približio mlađoj publici. Po uzoru na njegov rodni grad Bonn, gdje je interaktivni susret s Beethovenom omogućen djeci od 10 do 13 godina na petojezičnoj mrežnoj stranici, mađarski su simfoničari otišli korak dalje: predstavili su svoj rad izbliza, pokazavši kako se strukturira orkestralno izvođenje složenih glazbenih formi.

Pothvat pod naslovom “Zaglušujuća tišina” osmišljen je i kao pokušaj poniranja u dublji smisao Beethovenove glazbe, ne bi li se dočarao mogući osjećaj autora koji ju je skladao i kad je posve oglušio. Tako su oni koji stvaraju i oni koji primaju koncertni doživljaj mogli podijeliti neposredni stvaralački užitak.