Umjetnički duo PlateauResidue

Eva Pavlič Seifert je povjesničarka umjetnosti, Aljaž Celarc geograf. Zajedno čine umjetnički tandem PlateauResidue. U svojim projektima rado isprepliću ono što ih najviše veseli: ekologiju, prirodu, vremenske promjene, umjetnost i nove medije.

 

PlateauResidue – ta kovanica značila bi u originalu doslovno “ostatak zaravni”. Dvoje kreativnih Slovenaca odabrali su je s pomalo ironičnim podtekstom kao zaštitni znak svoje misije. Jer je njihova zajednička produkcija, kao i dalja komunikacija umjetničkih djela, usmjerena naposljetku uvijek ka podizanju svijesti o krajobraznoj ekologiji i klimatskim promjenama. Polazište projekata su im obično videoinstalacije. U svojem radu nastoje dati glas predstavnicima prirode, koji, po prirodi stvari, ne mogu govoriti: stijenama, špiljama, ledenjacima, pa i samome  zraku… Moglo bi se reći da oni reorganiziraju vidljivu organizaciju svake te pojave i njezinih osobina, kako bi dobili nove, neobične oblike i stavili ih u posebne medijske sustave.

Jedan je od njihovih najpoznatijih projekata “Ex Topia”. Film je to o alpskom vrhu Triglavu, posvećen istraživanju sveopće ljudske pasivnosti, koja generira otupljivanje motivacije za adekvatnu akciju protiv nezadrživog zagrijavanja planeta Zemlje i njegove atmosfere.

Osnovica za taj film bila je ekspedicija šarolike skupine na ostatke triglavskih glečera. Sudionici iz cijele Slovenije okupljeni su temeljem otvorenog poziva, a u organizaciji su pomogli stručnjaci Geografskog instituta Anton Melik i Istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti iz Ljubljane. Glavnina materijala snimljena je na licu mjesta, svjedočeći o drastičnom smanjivanju ledene površine od 36 na samo 1 ha u samo 70 godina.

Jasno je da u ovakovom umjetničkom pothvatu veliki dio poruke čini kritika suvremenog čovjeka i njegova  odnosa prema budućnosti planeta. “Izbjegavamo to stavljati u prvi plan, ne bismo htjeli reći da smo krivi. Radije govorimo o odgovornosti. Svatko od nas je odgovoran da može stvari učiniti na drugačiji način, da svojim djelovanjem pomogne da svijet bude drugačiji”, pojašnjava ALJAŽ CELARC.

 

Iza angažiranog dvojca PlateauResidue dug je spisak domišljatih projekata i nagrada. Inače, Eva je Ljubljančanka iz umjetničke obitelji bliske glazbenim krugovima,  a Aljaž iz Stične i odrastao je na selu, gdje se tijekom srednje škole dosta bavio biciklizmom i planinarenjem. Oboje su rođeni 1989. Danas žive i djeluju u Novom Kotu, u zaleđu šuma Goteniške gore i Snežnika.