Škola vožnje traktora oldtajmera     

Tko ima vozačku dozvolu, a želi nešto više od automobila, može se zaputiti u Nesselwang u pokrajini Allgäu, te nakon brzog tečaja unajmiti traktor oldtajmer i njime poći u istraživanje okolice.

 

Sve je počelo tako što je neki prijatelj rekao Michaelu Strobelu, koji je tada imao zelenog Fendta: “E, tvoj sljedeći traktor mora biti crven.” Tako je i bilo kad je kupovao novi traktor 2010. Ali, tada je kupio Porsche. Dobio ne samo željenu boju, nego i pravu “pilu jurilicu”! Jer, Ferdinand Porsche – vražji dizajner, kako su znali zvati kreatora popularne bube – nije se zaustavio na  Volkswagenu tj. “narodnom automobilu”, već je nakon pedesetih godina prošloga stoljeća smislio i “narodni traktor”.

Ni Michael Strobel nije se zaustavio na drugom traktoru. Kupio je McCormicka, pa Eichera, pa još jednog i još jednog… Danas ima lijepu kolekciju oldajimera. Sve ih je sam obnovio i prilagodio suvremenom načinu vožnje na današnjim cestama. A kako ih ne može sam voziti istodobno, odlučio ih je iznajmljivati. I to ne bilo kome, već provjerenim vozačima. A i takvi moraju proći kroz školicu koju je osobno osmislio upravo za tu namjenu.

Ima tu još kojekakvih ograničenja. Recimo, ne može se doći nenajavljeno kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, već valja rezervirati termin na mrežnim stranicama Traktorausflug, gdje se mogu naći iscrpne informacije o svemu što bi moglo zanimati nove traktoriste: recimo da zimi nema vožnje zbog očuvanja guma i izloženosti vozača atmosferilijama, da posebne poteškoće očekuju onoga tko je naviknut na automatski mjenjač, a k tomu može očekivati i „obrnute“ komandne papučice na engleski način.

Mogući su i grupni izleti, ali to treba shvatiti vrlo uvjetno, jer Michael dopušta “grupu” od najviše dva traktora, što znači najviše šest osoba težine do 80 kg, ili sedam ako su iznimno vitki. Djeca se mogu pridružiti samo u pratnji odraslih. A odrasli moraju dobro paziti da u svakom trenutku imaju kod sebe vozačku dozvolu. Jer, makar svi  prometni policajci u Allgäuu dobro znaju iz čije garaže dolaze ljudi koji se voze na uglancanom starom traktoru, nema govora da bilo kome progledaju kroz prste.