Simon Elson, skupljač oblaka

 

Oblaci su konkretni predmeti, a istodobno su nedodirljivi. Već odavno izmiču znanosti. Oni govore o svijetu, o vremenu i atmosferi, ali odražavaju i promatračev unutarnji život. Oni su promjenjivi kao naše raspoloženje i stoga idealni za sanjarenje. Onaj tko uvijek čeznutljivo gleda oblake što tiho promiču iznad naših glava, uvijek vidi nešto drugo. To najbolje znade Simon Elson, autor knjige “Skupljač oblaka, mala kulturna povijest oblaka“.

Prepuna krasnih ilustracija, knjiga nudi detaljan opis 25 najčešćih oblika oblaka, predstavljenih pojedinačnim portretima i dopunjenih vlastitim opažanjima. Podulji uvod vodi čitatelja u povijest oblačnog neba, koje su ljudi oduvijek gledali sa strahom i podozrenjem, a umjetnici sa znatiželjom i udivljenjem. Mi ostali možemo uživati već u pogledu na korice knjige, koja na polici izgleda kao djelić prostora preslikan izravno iz prirode – a kad ih otvorimo, pronaći vlastiti poticaj za učenje o onečišćenju i ugroženosti prirode, ali i upute za znalačko uživanje u bogatstvu vrsta oblaka.

Simon Elson, rođen 1980., studirao je povijest umjetnosti i književnost, a u živi Berlinu kao slobodni umjetnik, grafičar i pisac. Otkako je 2016. godine organizirao dvije izložbe koje prate nebo od Münchena do Berlina i natrag, ne prestaje njegova fascinacija tim malim čudima atmosfere.