Mađari pomažu jedni drugima

 

Inicijativa “Pomozimo jedni drugima” nastala je kao rezultat potrebe za jačanjem zajedništva tijekom neizvjesnog življenja iz dana u dan za vrijeme epidemije koronavirusa diljem Mađarske. Razvila se u tri smjera: uspostavljena je telefonska linija za prijavu onoga što je nekome potrebno, organiziran je lanac novčanih donacija, te omogućeno organizirano volontiranje u pripremi i raznošenju hrane ugroženim skupinama, pomoći pri sitnim kućnim poslovima ili popravcima i darovanju krvi.

“Zajedničkim snagama možemo postići velike stvari. Okupimo se i podržimo one koji su u potrebi kroz organizacije za pomoć tijekom epidemije. Ako želite financijsku pomoć, nazovite 1357 (svi pozivi ili sms 500 HUF)” – oglašavalo se neprekidno na mrežnoj stranici Centra za pomoć. Voditelj inicijative i Vladin povjerenik akcijske skupine “Za aktivnu Mađarsku” Máriusz Révész, pred novinarima je potvrdio da je “civilno društvo dobro reagiralo” u ovome slučaju.

Kako je do kraja posebnih mjera bilo sve više ponuda i prihvatljivih novih ideja, njegov je zadatak pomagati i dalje u koordinaciji dobrovoljnih inicijativa, donacija i volonterskog rada na području cijele zemlje.