Legalno šaranje po zidovima Budimpešte

I predobro znamo kako je složena i skupa obnova oronulih gradskih pročelja. Zato ih je u Budimpešti skupina grafičara odlučila oživiti bojom i atmosferom.

 

Budimpešta je doista lijep grad, u kojem vas uvijek u nekom parku ili izlogu, na zavoju neke ulice ili trgu, dočeka ugodno iznenađenje. Stoljetnom poviješću odišu pročelja zgrada, a slika grada se neprekidno mijenja. Jedan od najživopisnijih kvartova je urbani pravokutnik obrubljen širokim bulevarom Károly körút i ulicama Wesselényi utca, Erzsébet körút i Király utca. Posljednjih godina on je oživljen mnoštvom novih boja, koje mu daju poseban sjaj.

Rezultat je to pokreta sve popularnijeg u svijetu, pa tako i u Mađarskoj, nazvanog Street Art (ulična umjetnost). Takav se umjetnički oblik samoizražavanja počeo širiti 1990-ih kao tipično urbani fenomen koji javne prostore pretvara u prave galerije na otvorenom. Obuhvaća grafike, naljepnice, instalacije, skulpture, slike na zidovima kuća, videozapise projicirane na različitim javnim površinama…

Umjetnici pristupaju zidovima zgrada kao slikarskim platnima, koja pripovijedaju cijele priče. Taj način likovnog izražavanja, vrlo nalik grafitima, koji nisu previše dragi tradicionalistima, općinske su vlasti toplo prigrlile prije nekoliko godina kad je stigao i do Budimpešte. Naime, grupa “Neopaint Works“, osnovana 2005., ponudila je cjelovit projekt profesionalnog oslikavanja budimpeštanskih zgrada, ponajprije tzv. vatrozida – onih punih, sivih, ružnih zidova bez prozora između dviju zgrada, koji znaju ostati velikim dijelom izloženi pogledima kad je jedna kuća u nizu znatno uvučenija od druge.

Tako su projekt i nazvali: “Sanacija vatrozida u gradu Elizabeth 2013.”, pri čemu se ime referira jednako na kvart Erzsébet i omiljenu austrougarsku caricu Elisabeth von Habsburg zvanu Sissi. Njezino je lice bilo jedno od prvih koje se smiješilo s uljepšanog vatrozida.

Sve u svemu, napravili su 15 zidnih slika različitih dimenzija i stilova. No uvijek je bilo najvažnije da se one temom i izvedbom smisleno uklapaju u okruženje, te da uvijek nose neku vrstu dodatnih informacija. Ljudi koji redovito prolaze tim ulicama, igralištima, parkiralištima ili školskim dvorištima, oduševili su se vidjevši koliko su poznati gradski prizori najednom živnuli. Među najuspjelijima je zidna slika poznate Rubikove kocke u ulici Rumbach Sebestyén, koja se, promatrana kroz kameru pametnog telefona, može vidjeti i u 3D tehnici.