Gošća minhenskih prozora

 

Nevolje s imperativom socijalne distance u doba mjera protiv virusa COVID-19 jedna je minhenska fotografkinja pretočila u izazovan umjetnički projekt stvaranja albuma portreta iza prozorskog stakla. “Svijet je iza našeg prozora”, kako je rekla Bianca Taube jednom lokalnom časopisu. Inače je fotografija njezin hobi, uz novinarski posao urednice vijesti.

Njezin je glavni izazov bio naći rješenje kako se suprotstaviti usamljenosti i izolaciji kad smo prisiljeni ostati kod kuće. Tako je pošla ulicama grada i zaustavljala se pred prozorima ljudi, umjesto da uđe u njihove stanove, te  jednostavno slikala ono što vidi iz toga kuta. Naravno, to je rezultiralo posebnom vrstom komunikacije, ali i serijom zanimljivih fotografija. “Prozorski gost” prikazuje raznolikost ljudskih lica i pripovijeda njihove priče.

Potencijalni modeli mogli su se jednostavno sami prijaviti putem njezinog Instagram računa ili bloga, na kojem je redovito objavljivala rutu kojom kani ići kojega dana. Jedini uvjet: da žive u prizemlju ili imaju ulazna vrata s prozirnim staklom, kako ne bi prekršili uvjet zabrane izravnog kontakta.