Praznik soli u Piranu

 

Solari2

 

Nedjeljno jutro u Piranu bilo je u znaku Svetog Jurija, zaštitnika grada, koji označava početak nove sezone dobivanja soli.

Nakon procesije i mise društvo solara se, kao nekada, barkom uputilo prema Sečovljima.

DORA BENČIĆ iz solarske družine, Zajednica Talijan Giuseppe Tartini, kaže: ˝Sa sobom bismo uzeli ono što nam je bilo potrebno kako bismo tamo mogli živjeti, kuhati, prati, kako bi nam koliko toliko bilo komotno.«

Praznik je u Piran privukao mnoštvo ljudi. Na brojnim se štandovima moglo kupiti proizvode iz kućne radinosti, piransku sol te degustirati domaće specijalitete.

Branje soli bilo je težak posao, a sol vrlo cijenjena. Puno više nego danas danes, zato ovogodišnji solarski praznik ne samo što njeguje tradiciju, nego i opominje državu.

PETER BOSSMAN, predsjednik Općine Piran, apelira: ˝Ovo je  apel državi, da su  solane i parkovi prirode za nas vrlo značajni i nadam se da će u odnosu na ovu kulturnu baštinu država ili vlada promijeniti svoj odnos.˝

A Piran se ovih dana grozničavo priprema i na prezentaciju na EXPO-u. Budući da je dio kulturne baštine ovog mjesta i kulinarstvo, okuse iz solana u duhu tradicije u Milanu će predstaviti društvo Tartini.