Kuhinja, zrcalo društva

 

Kuhinjsko pokućstvo2

˝Kuhinja-zrcalo društva…˝ , tako opisuje mjesto gdje čovjek od kamenog doba spravlja jelo izložba u bečkome Hofmobiliendepotu. Jelo su tisućljećima spravljali uz ognjište, kao u pušnici alpskih seljaka.Kako bi uštedjeli gorivo, sredinom 19. stoljeća grade zatvorena ognjišta. Idealno za kreativne snage.

EVA B. OTTILLINGER, kustosica izložbe, kaže: ˝U  doba bečke moderne ili međunarodnoga  Jugendstila, važan je credo da sve što čini ljudsku okolicu, moraju kreirati umjetnici arhitekture, tada su arhitekti otkrili kuhinju.˝

Primjerice bečka arhitektica Margarethe Schütte-Lihotzky.

U međuraću u Frankfurtu nastaje ˝Frankfurtska kuhinja˝. Njihovo je poimanje kuhinje omogućilo racionalan rad koji štedi vrijeme i snage.

Nakon 1945. opet se osmišljava stambeni prostor za ratom opterećene Bečane. Rođena je bečka ugradbena kuhinja. Elementi se individualno kombiniraju i upotpunjuju.

Osamdesetih žene opet dobivaju društvo dok kuhaju, jer su opet u trendu slobodnostojeći kuhinjski elementi u stambenom prostoru. Primjerice, rad Coop Himmelblau ili Studija za dizajn EOOS.

Izložba ˝Kuhinjsko pokućstvo-dizajn i povijest“ otvorena je do 26. srpnja ove godine.