Duhovni fitness Ursule Rudolph – 93 godine mladosti

 

Cjeloživotno učenje miljena je krilatica našega doba. Već zvuči pomalo otrcano, iako nas istraživači mozga uče da se moždane stanice stvaraju cijeli život, stalno se množe ali moramo ih vježbati. U glavi imamo puno mjesta za nove stvari.

Astrid Uhr posjetila je jednu münchensku damu koja dosljedno provodi te spoznaje. 93 su joj godine, a još uči svoje đake.

 

Autorica: Astrid Uhr

Snimatelji:  Jan Hochhaus, Detlev Krüger

 

Fitnessteacher4

Svaki dan deset novih riječi, lagano štivo i sastav na engleskome. To je tajni recept duhovnog fitnessa Ursule Rudolph. I danas ova 93-godišnjakinja radi kao profesorica engleskoga.

Prof. URSULA RUDOLPH smatra: ˝Nikada nismo prestari. Uvijek možemo učiti, vježbati svoj um. ikada ne smijemo odustati. eki su moji učenici već mislili da nikada više neće sjesti u školske klupe i učiti. S vremenom su se opet naviknuli učiti, a gode im i moje pohvale.˝

Radi tri dana u tjednu i uvijek smisli nešto novo. Uživaj život, budi sretan! To joj je bio i  ostao motto. Unatoč svemu što je proživjela. A rasla je u Sudetima, odselila u Dresden, diplomirala je glumu, preživjela rat, u Münchenu opet počela ispočetka. Glumila je s mužem, podigli su dvoje djece.

 

Imala je 50 godina kad je odlučila raditi nešto posve novo. Prorijedile su se njezine glumačke uloge pa je položila ispit kao profesorica njemačkog i engleskog.

URSULA RUDOLPH kaže: ˝Tisuće i tisuće riječi. Katkada jedna te ista riječ ima deset značenja, često posve suprotnih, kakvo čudo. Hrpetine toga nalaze moji učenici na internetu pa mi sve to donesu, bezbroj novih riječi. Vrlo je zanimljivo jer stalno moramo ponavljati.˝

Fitnessteacher2

 

Snage ipak popuštaju: muči je artroza koljena i bolovi u kralježnici – ali u glavi je fit.

U školi svi cijene  njezin pedagoški polet.  Više od 50 godina tu je profesorica engleskoga.

TINA KAGEMANN, voditeljica jezičnog odjela u školi u Münchenu o njoj govori: ˝Gospođa Rudolph najstarija je pedagoginja naše škole, idealan primjer da se uspješno uči i u visokoj dobi.

Sjajan je to  primjer našim učenicima, dakako, na tečajevima za starije osobe, na koje se mnogi rado upisuju.˝

 

 

Mnogi učenici već desetljećima pohađaju tečajeve Ursule Rudolph, iako su već odavno i oni postali starije osobe.

Njezina je najstarija učenica navršila  104. godinu života.

Fitnessteacher3

 

Ursula Rudolph je tek nedavno smještena u Dom za starije osobe u Münchenu i to na zahtjev njezinih kćeri jer je Ursula morala operirati kralježnicu.

93-godišnja profesorica i u novome domu marljivo gimnasticira svaki dan. Već  je našla nove prijatelje koji bi kod nje rado učili engleski.