Nürnberg, privremeni dom Da Vincija

 

monalisa

Nakon Tokija, Moskve, Washingtona, Cape Towna i Bruxellesa, sada će  izložba Genijalni Da Vinci gostuje i u Nürnbergu. Svako dijete zna da je Leonardo da Vinci sanjao o letenju, da je naslikao najljepšu ženu na svijetu i proučavao mrtvace! Renesansni je umjetnik bio univerzalni genij.

Mona Lisa – žena tajanstvenog osmijeha najljepša žena na svijetu! Doduše, na izložbi u Nürnbergu nije original, ali kamera odaje mnoge tajne.

Otkrivamo jedno lice Leonarda Da Vincija koje je dosad mnogima vjerojatno bilo nepoznato. Bio je izumitelj prvoga ronilačkoga odijela, balističar i eksperimentirao je centrifugalnom silom, bio je sanjar, ali i pragmatičar.

Stefaan Missinne, istražitelj Da Vincija:  „Svatko će drukčije doživjeti ovu izložbu. Izložba je namijenjena raznim grupama i ima svoju ciljanu publiku, ovdje ni veliki znanstvenici ni povjesničari umjetnosti neće otkriti nikakve nove stvari“.

Sjetni i genijalni Leonardo Da Vinci – prihvatljiv je mnogim suvremenim posjetiteljima. Do danas je u strojarstvu važan razvoj nekih elemenata.  Svestrani Da Vinci, izvanbračno dijete skromnih roditelja,  sve pomno promatra i bavi se svime što je novo.

Izložba se može razgledati  u bivšoj Quelle-Gelände u Nürnbergu do 12. kolovoza.