More, kamen, grad, veza stare i nove Rijeke

 

rijeka2

More, kamen, grad izložba je kojom se obilježava dvadeset godina postojanja Muzeja grada Rijeke. Radovi domaćih i stranih slikara prikazuju kvarnersku ljepoticu od kraja 19. stoljeća do danas.

JELENA DUNATO, kustosica izložbe kaže: “Nekako je ideja bila prikazati suštinu cijeloga Primorskoga kraja. Imamo grad Rijeku koji se izdvaja iz te cjeline, koji je specifičan po svom izgledu i po svojim prizorima. Imamo tipične vedute Primorja – suhozide, vinograde, kamenite gradiće. I imamo more. Dakle, prizore valova, prizore stijena, prizore otoka, kupača.“

Kroz motive posvećene gradu Rijeci može se vidjeti njegov razvoj. Luka ili, primjerice, Korzo, jednako su privlačan motiv starome majstoru  i suvremenom slikaru.

Rijeka nije dominantno turistički grad, kaže kustosica Dunato i dodaje kako ovaj grad tek sada pokušava privući turiste. I to s naglaskom na industrijsku arhitekturu, na industrijsku baštinu, a manje lijepim morem, plažama te dodaje: “Makar se, eto, u cjelini o moru vide kupači. Imamo dva zgodna kupača, nudiste – majku i dijete. Imamo jednu vrlo lijepu plažu na Pećinama. ”

Slikari na ovoj izložbi nisu samo oni koji su živjeli u Rijeci ili okolnim mjestima. Neki su radovi nastali na proputovanju stranih autora. Primjerice, najstarija slika na izložbi pripada francuskom slikaru Victoru Charlesu Edouardu Adamu. Njegov “Parobrod Etelka” bio je prvi i jedini tanker austrougarske trgovačke mornarice iz 1892.

Izložba More, kamen, grad  traje gotovo cijelo ljeto. Dovoljno dugo da je turisti mogu pogledati i usporediti najpoznatije lokacije. Kako su izgledale prije, a kako sada.