Mex pro izložba – suvremeni Meksiko u Trstu

 

 

Povijest diplomatskih odnosa suvremenoga Meksika i Italije duga je 140 godina. Prošlo je 150 godina otkako je Maksimilijan Habsburški napustio dvorac Miramare – težeći za svojim snom da bude meksički car. Upravo je ovdje, u dvorcu Miramare, otvorena ugledna izložba na simbolično-kulturnoj razini. Meksiko Circa 2000 – portret je zemlje koja ulazi u treći milenij: to je bogat izbor iz zbirke suvremene umjetnosti Josèa Pinta Mazala, a obuhvaća više od dvije tisuće uradaka i jedna je od najslavnijih svjetskih privatnih zbirki.

 

Autor: Piero Pieri

Snimatelj: Francesco Montenero                      

 

mexico2

 

U tršćanskom dvorcu Miramare izloženo je 91 djelo, to su radovi čak 81-oga od meksičkih suvremenih umjetnika koji su nastali u ovih trideset godina. To je sad najveća meksička izložba u Europi. Doduše, neki umjetnici, kao što su Gabriel Orozco, Jerman Venegas, Graciela Iturbide, već imaju karijeru doista svjetskih razmjera, ali ovdje se prikazuje umjetnost cijele jedne zemlje, koja je do danas mahom ostala skrivena u burnim prekooceanskim previranjima, ali dobro je poznata i u Aziji i u Americi.

Josè Pinto Mazal, kolekcionar suvremene umjetnosti kaže: “Na ovoj su izložbi zastupljeni umjetnici koji su tada imali 20 do 30 godina, tada su bili nepoznati studenti, a sad su stekli svjetsku slavu i zavidno mjesto u europskim i sjevernoameričkim zbirkama i muzejima. Na izložbi se zrcali suvremeni Meksiko, kozmopolitski Meksiko, Meksiko uronjen u razne umjetničke pokrete dvadesetoga stoljeća do naših dana.”

MEXICO

Suvremena meksička umjetnost susret je svjetske Moderne s pretkolumbovskim i predhispanskim identitetima u kojima je vječno nazočna smrt, utkana u sam život: žrtva i krv nose neiscrpan ciklus života.

Umjetnicima je povjerena teška zadaća: moraju promicati neverbalne jezike, gdje jedna jedina slika može sadržavati toliki smisao kao tisuće riječi – i na taj način može artikulirati priču te nadasve složene zemlje, te zemlje koja je prožeta proturječjima, ali je suvremena, a i prečesto nam je znana na temelju stereotipova i folklora.

Poseban je dio posvećen tradicionalnim maskama, što svjedoči o uskoj vezi suvremenih umjetnika i prošlosti.

Mex Pro naziv je vrlo složenoga projekta suvremene talijansko-meksičke kulturne razmjene u kojoj od 2010. sudjeluje Grupa 78, promicatelj suvremene umjetnosti, uz niz meksičkih institucija.

Messico-Circa-2000-Castello-di-Miramare-Trieste-6

Skupina tršćanskih umjetnika održala je tijekom 2013. niz izložba, likovnih instalacija i performansa u Oaxaci, gradu umjetnosti, a i u prelijepome Muzeju u Aroceni, jakome industrijskome centru na sjeveru Meksika. Sad se u Trstu održava niz cjelogodišnjih izložaba.

Ova je izložba znak izražajne snage, kaže Maria Campitelli iz Grupe 78, kuratorica izložbe te objašnjava kako je ona i znak izražajne moći mnogih suvremenih meksičkih umjetnika: “Oni se slabo uzajamno poznaju, a puno su poznatiji u Americi, Australiji i na Bliskom istoku jer su svi oni – više ili manje – velik međunarodni krug. Meksikanci pomno prate sve što se događa u svijetu i Europi, a osobito prate sve one “izme” nastale u prošlome stoljeću! Oni su ih apsorbirali, interpretirali i modificirali svojim osobitim “daškom” života i smrti.”

Ovaj je projekt poduprla meksička vlada, uz izložbu Fride Khalo koja je sad otvorena u Rimu, kao i uz izložbu majanske umjetnosti koja će uskoro stići u Europu. Prije odlaska u druge europske centre, izložba Meksico Circa 2000 bit će otvorena tijekom ljeta kulminirajući – od 23. kolovoza do 15. rujna – vrhunskom instalacijom Alejandra Santiaga pod naslovom 2501 MIGRANT – varijacije na univerzalnu temu koja je vječno aktualna, na temu selidbi i migracija, a simbolizira je terakotni narod koji će zaposjesti cijelu Piazzu Unità u Trstu.