Hrvatski filmski arhiv, 35 mu je godina tek

 

kinoteka11

Pismo Kreše Golika, hrvatskog režisera, napisano 1971. jednom američkom producentu koji mu nudi snimanje filma, koji je pak 15 god. poslije snimila Barbre Streisend, ili Dnevnik sa zanimljivostima o snimanju filma “Vlak u snijegu” – samo su dio izložbe u Hrvatskom državnom arhivu kojom nekadašnja Kinoteka, sadašnji Hrvatski filmski arhiv, obilježava 35. rođendan.

MLADEN BURIĆ, autor izložbe i v.d. pročelnika Hrvatskog filmskog arhiva osvrnuo se na njegov sadržaj: “To je gomila dokumenata, fotografija, plakata, raznih zapisa – press clipping koji obično ostane negdje izvan fokusa javnosti.”

Ta gomila malih trofeja iz nacionalne filmske povijesti ima neprocjenjivu vrijednost jer o pojedinim snimljenim filmovima, primjerice Zagorkinoj Gričkoj vještici, doznajemo samo iz ponekog novinskog članka ili kino ulaznica. TOMISLAV ŠALIĆ, filmolog podsjeća na malo poznate činjenice: “Malo ljudi zna da većina filmske građe uopće nje sačuvana a da su svi hrvatski igrani filmovi do Drugog svjetskog rata zauvjek izgubljeni.”

No u proteklih tri i pol desetljeća u Hrvatskom filmskom arhivu prikupljeno je oko 27 milijuna metara filmskog gradiva, više od 11 000 naslova, a bogata je i zbirka fotografija.

VLATKA LEMIĆ, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, kaže: “Zbirka fotografija , samo znači domaćeg filma, imaju negdje oko 200 do 300 000 snimaka koji smo također dio odlučili putem interneta predstaviti javnosti.”

Unatoč prikupljenom filmskom blagu još mnogo toga iz povijesti kinematografije nedostaje.

CARMEN LOTHKA iz hrvatskog filmskog arhiva poziva: “Ovo je ujedno i poziv  javnosti da dođe u Hrvatsku kinoteku na Savskoj cesti i da pokuša zagrebsti malo dulje nego što smo mi sada uspjeli jednom ovakvom prilikom.”

Ne samo da se već tri i pol desetljeća brine o domaćoj filmskoj baštini, u posljednje dvije godine Hrvatski filmski arhiv objavljuje i na DVD-u.