Svjetski kajak-kanu kup opet u Szegedu

 

Kayak_Canoe World Cup (1)

 

Na posljednjem Svjetskom kupu održanom u Szegedu 2014. Godin,e mađarska kajak-kanu reprezentacija je osvojila 20 medalja. Jedna od dobitnica zlatne medalje bila je izvrsna kanuistica Zsanett Lakatos. Ona je otada došla i do naslova svjetske prvakinje, a sada je postala jedno od zaštitnih lica uvodne kampanje svjetskog kupa.

Naime, nakon stanke od dvije godine, veliko međunarodno natjecanje će se ponovno organizirati na stazi Matyéra u Szegedu 26. i 27. svibnja 2017. Predsjednik Mađarskog kajak-kanu saveza to natjecanje smatra prvim miljokazom olimpijskog ciklusa, na kojem će prema sadašnjem stanju startati gotovo tisuću sudionika iz 63 zemlje.

U svakoj disciplini trebala bi se prijaviti po dva čamca. Računa se na klase koje su se iskazale na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama i na Europskom prvenstvu, ali će se na Svjetskom kupu dati mogućnost i mladima, najavljuje savezni izbornik Mađarskog kajak-kanu saveza CSABA HÜTTNER i dodaje: ˝Ovo je jedna dobra pripremna stanica. Bit će golemo natjecanje, gotovo težine svjetskog prvenstva. Ovo je dobra procjena snage u ovoj fazi priprema.˝

Sljedećih godina kontinuirano će priređivati svjetska natjecanja na stazi Matyéra. U Szegedu će sljedeće godine ponovno biti Svetski kup, a 2019. svjetsko prvenstvo, ujedno i kvalifikacije za olimpijske ige. Tada će se borbe odvijati već za tokijske kvote, vjerojatnije u još modernijim uvjetima.