Mies van der Rohe u Schweinfurtu

 

VanDeRohe 4

Ludwig Mies van der Rohe vodeći je arhitekt Moderne. Njemački paviljon na Svjetskoj izložbi u Barceloni 1929. donio mu je svjetsku slavu. Sad su u Muzeju Georga Schäfera u Schweinfurtu izloženi kolaži ovoga pionira Bauhausa. Posudio im ih je Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku i prvi su put sad izloženi.

Mies van der Rohe je 1950-ih na svoj način zamišljao i sam Muzej Georga Schäfera. Arhitekt je pripremio projekt za zbirku industrijalca iz Schweinfurta: bit će to stroga, pragmatična zgrada od puno stakla i čelika, uprabo kao što je Van der Rohe volio. Nikada nije sagrađena. Ne u Schweinfurtu, nego deset godine poslije, kao Nacionalna galerija u Berlinu.

Bilo je to posljednje djelo Ludwiga Miesa van der Rohea. Ovaj je rođeni Aachenac tijekom života bio vjeran svojim idejama o velikoformatnim kolažima.  Spaja fotografije i novinske izreske. Često ih upotpunjuje djelima likovnjaka kakav je bio Paul Klee. Van  der Rohe ih smatra nezaobilaznim dijelom arhitekture.

Ravnatelj Muzeja Georg Schäfer WOLF EIERMANN upućuje: ¨Pokazuje nam vizije nove estetike, koja se zove Moderna. Čovjek je u 19. stoljeću vegetirao za teških zastora, a odjednom ima puno svjetla koje struji kroz goleme prozore. Katkada ne znamo jesmo li na kolažu unutra ili vani.˝

Arhitektu je kolaž bio tako mio da ga je do smrti zadržao u privatnome posjedu. Posudba iz njujorškoga Muzeja za suvremenu umjetnost (MoMa) tek je sad omogućila da javnost vidi ideje ideja onih koji su postali legendom Bauhausa. Otvorena od 26. veljače, izložba ostaje otvorena još do 28. svibnja 2017.