Dvorac Goričko Prekmurje

 

U Sloveniji je od 10. stoljeća nadalje bilo je sagrađeno oko 900 gradova, dvoraca i zamaka. Od mnogih su ostale samo ruševine, puno ih je lijepo obnovljenih, a neki tek životare i ne nalaze prave gospodare koji bi ih obnovili i iskoristili njihov veliki potencijal. A najveći kompleks dvorca u Sloveniji stoji kod istoimenog sela – Grad, najstarijeg i najvećeg naselja u Goričkoj. Od 1995. Grad se obnavlja, a u obnovljenim prostorima je sjedište Parka prirode Gorička i informacijski Centar za posjetitelje dvorca i parka Gorička-Raab-Őrség.

 

Autor: Aleš Nada

Snimatelj: Stojan Femec

 

GRAD GORICK4

Za Sloveniju na zemljovidu vrijedi da ima lik kokoši, a oko te kokoši trebalo bi biti na krajnjem sjeveroistoku države na Goričkom kod dvorca, do 1952.godine poznatog pod nazivom Gornja Lendava.

Danas se taj najveći kompleks dvorca u Sloveniji naziva Grad, kao i naselje, koje se razvilo uz podnožje brežujka. Budući da je Grad toliko veliki, od 1995.godine, od kada je počela obnova, obnovljena je samo jedna petina.

Direktorica Parka priorode Goričko STANKA DEŠNIK pripovijeda: ˝Legenda o Gradu govori da ovdje ima 365 soba, dakle za svaki dan po jedna. Kada to tumačimo turistima, često se šalimo i kažemo da je grof toliko soba imao zbog toga da bi vaki dan mogao imati drugu ljubavnicu. Koliko ih je doista, teško je reći, jer neke su još sakrivene u podrumskim prostorima, nekih je manje jer smo kroz obnovu povećali prostorije. Ali negdje blizu 300 ih ipak ima.˝

Nakon posljednjih otkrića arheologa, možemo reći da počeci dvorca sežu u 1050. godinu, u razdoblje vitezova templara. Ali povijest ovog područja puno je starija. Povezuju je čak s erupcijom prije približno 1,6 milijuna godina, jer stoji upravo na rubu kratera, a sagrađen je od vulkanskog bazaltnog tufa iz obližnjeg i jedinog kamenoloma u Prekmurju.

GRAD NA GORICKEM 4
Kroz stoljeća dvorac je doživljavao brojne adaptacije i dogradnje i zamijenio puno vlasnika.   Veličanstveni izgled s karakterističnim peterokutnim oblikom i traktovima ponegdje na dva, a ponegdje na tri kata te dvorištem s arkadama u više razina, dobio je u razdoblju renesanse.  Jedan od tornjeva u baroku je preuređen u zvonik kapele dvorca.

Zanimljivo je da upravo preko dvorišta dvorca teče bioenergetska Zmajeva linija. Mnogi posjetitelji dvorca zato se rado upravo ovdje zadržavaju, kako bi se napunili svježom energijom mjesta.

Dvorac je spomenik kulture u državnom vlasništvu i središte je parka prirode Gorička (Krajinski park Goričko), koji zajedno s Narodnim parkom u Austriji i u Mađarskoj znači stjecište kultura i naroda.

GRAD GORICKO3

 

U obnovljenim prostorima odvijaju se mnogi kulturni događaji od izložbi do koncerata klasične glazbe i raznih priredbi na dvorištu dvorca. Uređena je i stalna izložba o povijesti okolice i etnološka zbirka domaćih obrta kao što su kovački obrt, tkalački obrt, izrqada kola. Rekonstrukcije radionica prikazuju alate nekadašnjih majstora i načina obrade uz tradicionalno korištenje prirodnih resursa.

Oko dvorca stvaraju se i brojne legende, kaže direktorica STANKA DEŠNIK: ˝Zmaj, koji je živio u podrumu dvorca, svaki dan je odlazio dolje u selo na kupanje, odnosno to mu je bio odmor. Za vrijeme kupanja odložio bi krunu na obalu ribnjaka i nakon kupanja bi se zaputio natrag u dvorac na spavanje.˝

Kultura, povijest i legende pravi su magnet za posjetitelje, koji se u najvećem slovenskom dvorcu mogu i vjenčati i prenoćiti. Iako od nekadašnje opreme nije gotovio ništa ostalo, dvije sobe su uređene u izvornom stilu, a službenici u dvorcu jamče, kako noću sigurno neće biti zmaja!