Slovenski veslači protiv brana na rijekama

 

veslaci za zascito rek1a

 

Projekt ˝Balkan Rivers Tour˝ je prema riječima organizatora najveći projekt te vrste u Europi do sada i najveća akcija u očuvanju rijeka.

Sudionici su krenuli na veslački put s Bohinjskog jezera, a veslat će na bar osamnaest rijeka u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Na svakoj rijeći zadržat će se barem jedan dan, a na kraju puta – na rijeci Vjosi, boravit će čak deset dana. Veslački put trajat će trideset i pet dana. Putem će organizirati više događanja kojima će podržati lokalno stanovništo koje se zalaže za očuvanje rijeka.

Još prije nego što su krenuli veslači su počeli prikupljati potpise protiv prekomjerne gradnje brana. O toj akciji ROK ROZMAN, bivši veslački olimpijac, biolog i zaštitnik prirode, kaže: ˝Europa ima dovoljno energije, čak i previše, i gradnja tih objekata na rijekama, što doista uništava rijeke, sama sebi je svrha ili prije svega svrha samo tome da se okrene novac prilikom gradnje.˝ A direktor WWF Adria MARTIN ŠOLAR dodaje: ˝To su u suštini najočuvanije rijeke u Europi, pojedini dijelovi su i najljepši i bez brana su životna žila kucavica biodiverziteta i staništa.˝

Njihov put će završiti 20. svibnja, kada će u Tirani albanskom  premijeru predati peticiju s prikupljenim potpisima za zaštitu rijeke Vjose.