Tragač za zlatom u njemačkom Allgäu

 

To je zapravo ˝samo˝ metal, ali metal koji opija ljude, oduvijek. Zlato! Priroda ga je dobro skrila… Samo moramo znati gdje. Može se i pomoći u potrazi. Dominic Stadlmeier razvio je pravu znanost u potrazi za zlatom. S pomoću zemljopisnih karata i satelitskih slika on proučava osobitosti krajolika, pa odlučuje gdje će tražiti zlato. To je pripremanje mukotrpno, a možda traje i dulje od same potrage.

 

Autor: Matthias Supé

Kamera: Matthias Hlous

 

goldsucher wowwau2a

 

Riječna dolina negdje u Unterallgäu. Ne smijemo odati točno mjesto. Dominic Stadlmeier samo je uz taj uvjet bio spreman odvesti naše snimatelje do ˝svoga˝ nalazišta zlata. Laici će se ovdje u najboljem slučaju diviti ljupkoj rječici koja žubori u krajoliku, a tragač zlata vičnim geologijskim pogledom promatra zanimljive naznake koje ga vode do željenoga plemenitog metala.

DOMINIC STADLMEIER, ispirač zlata, kaže: ˝Zlato je u dolini, dolina je kao velika posuda. Kad se počeo otapati ledenjak, ovdje su se skupljali minerali, pa i zlato.˝

Dominic se drži rijeke jer isplati se temeljito pretražiti riječnu vodu. To profesionalci zovu ˝prospektirati˝ ili pretražiti. Ovom električaru je to hobi već četiri godine i time se bavi kad god može.

 

Tragač za zlatom mora se naoružati strpljenjem. Nije riječ o nugetima (zlatnim grumenima), nego u najboljem slučaju o zrncima koje tragači mukotrpno prosijavaju.

 

goldsucher wowwau5a

 

O tome DOMINIC STADLMEIER govori: ˝Sve to prema načelu odvajanja slojeva… Uvijek utone ono što je maleno, a teško, a sve što je lako i veliko ide gore, ispliva. Zlato koje tražimo devetnaest je puta teže od vode; pada na dno tave.˝

Za sve to je potrebno puno vremena i energije. DOMINIC STADLMEIER ovako opisuje sebe u potrazi za zlatom: ˝Moram imati zdrav pristup i mora me zanimati pustolovina koja se krije iza neke pričice. Moram biti i lovac i kolekcionar…˝

Ali, i majstor svih zanata. Uglavnom  sam izrađuje opremu. Sada je složio zlato-ispirač od aluminija i gumene prostirke. Za ovu dragocjenu kovinu mora se dosta pomučiti i isprati puno zemlje za nesiguran uspjeh.

 

DOMINIC STADLMEIER kaže: ˝To je ipak samo upornost, dakle, dolazim vikendima, radim nešto drugo nego u svakidašnjici, uokolo vidim nešto drugo, opustim se nakon dugog radnoga tjedna. Nije važan samo uspjeh, uzbudljivi su i neuspjesi u potrazi za zlatom. Važna je samo strast.˝

 

Zlato pod mikroskopom1a

 

Osim popunjenih obrazaca o zaštiti prirode, Dominicu Stadlmeieru za taj hobi ne treba nikakva dozvola ni odobrenje vlasnika zemljišta.

Ponekad je sav posao uzaludan jer se ne nađe ništa. Ponekad dugotrajni trud rezultira pronalaskom najsitnijih zlatnih zrnaca nataloženih uz rub tave. Toliko su sitni da se najbolje vide pod mikroskopom. Od njih se Dominic Stadlmeier neće obogatiti jer to su sitni, ali predivni predmeti njegove žudnje. No, svaki je pronalazak veliko veselje.