Slobodno letjeti

 

Udruga ˝Slobodni letjeti˝ ili na talijanskom ˝Liberi di volare˝ nastala je u siječnju 2012. godine, a djeluje od svibnja iste te godine. Osnovni joj je cilj skrb za šumsku faunu. Jedina je to udruga u Italiji, a među rijetkima je u svijetu koja skrbi i spašava ranjene ptice s ciljem uspješnog puštanja na slobodu.

 

Autor: Massimo Gobessi

Snimatelji: Alberto Lutman, Luigi Piaccione

 

Silva1

 

Udruga ˝Liberi di volare˝ uz liječenje i rehabilitaciju ptica te zaštitu njihovih gnijezda, radi i na edukaciji ljudi, organiziranju tečajeva za volontere te suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama.

SILVANA DI MAURO, predsjednica  Udruge ˝Liberi di volare˝, kaže: ˝Između ostalog  skrbimo i za spas ptica selica, a to su lastavice, ševe… Te su ptice pravi ˝leteći čistači˝: jedu kukce i druge štetočine u agrikulturi, svaka ptica ih može uloviti i do 10.000 na dan u doba reprodukcije. Naše je geslo: što više lastavica i ševa, što više čistoga zraka i organske agrikulture, a što manje pesticida.˝

 

 

Udruga skrbi za ozlijeđene ptice, daje im ciljane lijekove, uravnoteženu prehranu, a letni poligon omogućava tim pticama potpuni oporavak uoči dugih seoba.

Veterinar STEFANO PESARO objašnjava: ˝Zahvati na pticama često su vezani za traumatske probleme koji mogu obuhvatiti mišiće i kostur, ali i perje. Što se tiče kostiju i mišića povijaju ih, daju im protuupalna sredstva i  antibiotike, a što se tiče perja, tu je pouzdana tehnika naslijeđena od arapskih sokolara, to je supstitucija perja. Uklanjaju slomljeno perje i ljepilom i karbonskim vlaknima umeću novo, donatorovo perje…˝

 

free to fly2a

 

Udruga ima i Centar za oporavak koji se sastoji od nekoliko soba: status soba je prostor gdje ljudi mogu donijeti ozlijeđene ptice i predati ih volonterima, srce soba je mjesto gdje su ptice pacijenti smještene u posebnim kutijama gnijezdima, mala soba služi za analize i posjete veterinara te rehabilitacijska teretana. Teretana je prostorija čiji su zidovi potpuno pokriveni zastorima, a pod slojem pjene gdje ptice nakon oporavka, a prije puštanja na slobodu mogu vježbati letenje bez mogućih novih ozljeda.

 

 

 

Veterinarsko umijeće i velika ljubav prema  pticama, u suradnji s mjesnim vlastima doveli su do stavljanja umjetnih gnijezda za ove monogamne  ptice. Uvijek se vraćaju u prvo gnijezdo, nađu zaklon kako bi se razmnožavale. Posljednja faza prije oslobođenja: prstenovanje.

 

free to fly1a

 

PAOLO VASCA, ptičar, pojašnjava: ˝Prstenovanje je nadzorna tehnika koja pokazuje kamo idu ptičje seobe. Riječ je o prstenu na ptičjem tijelu. Taj broj prstena ide u Europsku banku podataka. U svakom trenutku oslobođenja, ptice s pomoću broja prstena povezujemo s Bankom podataka kako bismo znali sve biomedicinske mjere važne u doba oslobođenja.˝
Telefonski poziv, opis mjesta gdje se nalazi ozlijeđena ptica i volonteri Udruge ˝Liberi di volare˝već su akciji.