Poučna interaktivna staza u Hajdúnánásu

 

Poznato je kako gradsko stanovništvo uvijek pati od manjka zdravih životnih prostora, pogotovo u uvjetima širenja naselja na štetu zelenila. Tome su problemu pristupili na jedinstven način u zemlji, a vjerojatno i u široj regiji, urbanisti mađarske županije Hajdú Bihar. Dali su izgraditi interaktivnu poučnu stazu usred stambenog naselja u gradu Hajdúnánásu.

Tako su u sklopu obnove ulica Endre Ady i Mártírók út, kao i uslužnih cesta koje do njih vode, postavili pola kilometra dugu stazu za trčanje usred ograđena igrališta za sve dobne skupine, fitness park, modernu rasvjetu, a sve to uz nadzorni sustav kojemu je kontrolni centar unutar jedne od zgrada.

U izvedbu projekta uključili su pejzažne arhitekte i dizajnere, pa je tako cijeli prostor dobio primjereno drveće i grmlje, jednoobrazne vrtne stolove i klupe, uredne prostore za odlaganje otpada, spremišta za bicikle, pa čak i posebno trkalište za pse. Međutim, nije riječ o nekom ekskluzivnom getu, jer je plan da se ovdje održavaju i rekreacije za osnovce, te tzv. škole u prirodi za vrtićku djecu.