Međunarodna godina špilja i krša

 

Međunarodne godine zamišljene su kao način da se što više ljudi upozna s nekim važnim temama, pogotovo ako nisu pretjerano prisutne u široj javnosti. Špilje i krš neprocjenjivi su prirodni resursi našega planeta, no relativno mali dio čovječanstva shvaća njihovu pravu vrijednost. Zapravo mnogima nije niti posve jasno što je krš. Iako je to vrsta krajolika koja pokriva oko 20% svjetske kopnene površine.

Krš nastaje otapanjem temeljnih stijena i pojavljuje se u mnogobrojnim oblicima, od kojih su najatraktivniji svakako kameni ukrasi nastali različitim vrstama erozije, često skriveni od pogleda unutar vlažnih špilja. Procjenjuje se da su  krški vodotoci izvor otprilike 10% svjetske pitke vode, a predjeli su izrazito bogatih ekosustava.

Mnoge vlade ne prepoznaju njihovu važnost, a nema niti dovoljno stručnjaka i gospodarstvenika koji bi na prihvatljiv način njima upravljali. Upravo je zato Međunarodni speleološki savez sa sjedištem u Postojni, koji djeluje od 1965., proglasio 2021. godinom špilja i krša. U prigodne aktivnosti  trebalo bi se uključiti stotinjak svjetskih organizacija, ujedinjenih pod geslom: “Istraži, shvati i zaštiti”.