Božikovina, njemačko drvo godine 2021.

 

Posljednja korizmena nedjelja,  ili Nedjelja Muke Gospodnje, u mnogim se kulturama zove i “palmina nedjelja” – eng.  Palm Sunday, tal. Domenica delle Palme, njem. Palmsonntag… Naziv simbolizira Isusov svečani ulazak u Jeruzalem prije židovske Pashe, kad su ga dočekali mašući granama palmi i prostirali svoje halje putem kojim je jahao na magarcu. Običaj vjerničkih povorki s palminim i maslinovim grančicama bilježi se od 4. stoljeća u Jeruzalemu, a u Rimu od 9. stoljeća, kad se raširio po cijeloj Crkvi.

U nekim se predjelima na blagoslov nosi i lišće datulje, ili grančice s bilo kojih lokalno dostupnih stabala. Tako se, primjerice, u kontinentalnoj Hrvatskoj, a posebno Lici, nose grane drijenka i bršljana, ukrašene ljubičicama.

U srednjoj Europi palmino se lišće dugo nadomještalo božikovinom (lat. Illex aquifolium). Doslovni prijevod njemačkoga imena – Die Stechpalme – bio bi “ubodna palma”, što se izravno povezuje upravo s ovim običajem. Proglašena je njemačkim stablom godine, jer je primjer dobrih rezultata sustavne zaštite biljnih vrsta, zahvaljujući kojoj se tijekom posljednjeg stoljeća brojno stanje njezinih populacija znatno poboljšalo.