3D kućno kazalište u Grazu

 

“Krasnojarsk: putovanje kroz kraj vremena u 360°”  – to je naslov potpuno nove vrste kazališnog doživljaja što ga nudi kazalište Schauspielhaus Graz. Ideja se rodila iz nevolje, jer su gledališta već predugo prazna zbog pandemije koronavirusa, pa je kazalište pošlo gledateljima doma, barem na užem gradskom području.

U stvarnosti to izgleda ovako: predbilježbe se primaju internetom, a na ugovorene termine predstava stiže biciklom u obliku naočala 3D, za koje ne treba ni struja ni  WiFi veza. Upute s najvažnijim informacijama nalaze se u isporučenom paketu, a za puno uživanje u virtualnoj stvarnosti potrebne su samo slušalice i poželjno je imati stolac koji se okreće lijevo-desno.

Ono što se gleda jest video od 360 stupnjeva mladog Bečanina Toma Feichtingera, napravljen prema komadu norveškog autora Johana Harstada “Krasnojarsk” iz 2008. Jedino je malo nezgodno što je broj gledatelja iznimno sužen – samo tri osobe na dan mogu naručiti ovu “predstavu za van”. Nikakvo čudo da je raspored popunjen do kraja ožujka, a interes se ne smanjuje.