Mađarski petak, riblji svetak

 

Mnogi ne znaju da je Mađarska jedna od vodećih zemalja EU u proizvodnji slatkovodne ribe. Štoviše, riječ je o ribljem mesu izvanredne kvalitete, koje ima vrlo mali postatak ugljika u svojim proteinima. Začudo, zemlja je na dnu europske ljestvice po njegovoj potrošnji. Ministarstvo poljoprivrede inače posvećuje posebnu pozornost razini kakvoće ribljeg fonda, što uključuje stvaranje oznaka geografskog podrijetla i jamstva kvalitete, te izdavanje certifikata originalnih domaćih proizvoda.

Tako je pokrenulo i nacionalnu kampanju za promicanje konzumiranja ribe pod nazivom “Riblji petak“, kojom od listopada prošle godine rukovodi Mađarska međutrgovinska organizacija za akvakulturu i ribarstvo (MA-HAL). Na svojim mrežnim stranicama oni nastoje pomoći budućim potrošačima u pronalaženju trgovina i restorana koji nude riblja jela, ponuditi jednostavne i prihvatljive recepte.

Cilj je toga programa upoznati ljude s domaćim ribljim vrstama, te izgraditi navike, pogotovo kod mladih, da barem jednom tjedno iskušaju različite ribe iz nekog od velikih bazena mnoštva ribogojilišta. One koji još oklijevaju možda će potaknuti argument da tako pomažu napretku zemlje.