Uskrsni Kristov grob u Lüsenu

 

U korizmeno doba, kojem su vrhunac Cvijetnica i Uskrs, kroz minula su stoljeća nastali mnogi običaji koje kršćani obnavljaju svake godine. U gorskom južnotirolskome selu Lüsen kod Brixena – i ne samo ondje – za Uskrs grade Kristov grob. Kao na pozornici, dojmljive su kulise, ukrašene stotinama kugli. Kugle su pune  obojane vode, a otraga su obasjane svijećama.

 

Autor: Markus Perwanger

Snimatelj: Armin Widmann

 

ostergaber6

 

Uskršnji grobovi  (Ostergräber ) nisu samo kulturno-povijesno obilježje mnogih južnotirolskih crkava nego su i jedno od najljepših pučkih izraza uskršnjega ozračja.

Kako znade HERBERT FEDERSPIELER iz Lüsena: “Taj se sveti grob spominje još 1598., no tada je bio manji. Tijekom stoljeća su ga pojačavali, ali o tome nema točnih podataka. Mi, strijelci groba u Lüsenu, zaduženi smo za nj iz godine u godinu.”

Za montažu se traži spretno penjanje i orpornost na vrtoglavicu, jer nije lako na toj visini postaviti ploče…

 

S vremenom su umjetnici povećavali grob. JOSEF FEDERSPIELER ima ulogu počasnog kapetana straže. On pokazuje: “Tu je ime umjetnika koji je godine 1839, obnovio slike i dodao nove. Stražnjim je  razinama i kulisama  tada, prije gotovo 180 godina, povećao i uljepšao grob.”

 

Ostergraber1

Kad je grob postavljen, ispunjava sav oltarski prostor. Djeca sve zadivljeno prate. To im je osobit doživljaj. Ali i odraslima, koji u tome sudjeluju. Svjesni su da tako čin i vrijednu uslugu crkvenoj zajednici. No za posao treba puno pomoćnika i vrijednih ruku.

Tajan je sastav boja za staklene kugle. Danas vodu bojaju bojicama za pisanice. Uskršnji se grob u Lüsenu zajedno s kulisama prostire na pet razina. Na njima je gotovo stotinu kugli.

Strijelci u Lüsenu za rasvjetu služe se isključivo svijećama. Treptaj svijeća daje poseban ugođaj. Strijelci imaju simboličkku, ali i praktičnu ulogu: tijekom mise dužni su obraniti objekt dođe li do požara, kaže JOSEF FEDERSPIELER. I dalje objašnjava: “Svijeće nam sjajno služe, a gore nam punih 12 sati. Zatim ih mijenjamo. Svaki put treba ih sve skupa oko 90.”

 

Svijeće prvi put pale u četvrtak. Napuhane kugle ovdje zovu i “obućarske kugle”, jer su ih nekoć punili vodom obrtnici, osobito obućari, kako bi difuzna svjetlost voštanica  bolje obasjala njihovo radno mjesto. Uz svjetlost je treperenje toplinskih zraka bilo više nego željeni efekt, jer tako se moglo raditi materijalima osjetljivim na toplinu, blizu izvora svjetla.

ostergraber7

 

Samo paljenje svijeća u posve tamnoj crkvi čaroban je trenutak, kada nastaje osobito ozračje uskrsnoga groba. Grob u  Lüsenu nije samo jedan od najvećih, nego i jedan od najljepših  oltarskih kulisa u Južnome Tirolu. Topla svjetlost i šarenilo uskršnjih kugla priprema srce na čudesan život nakon uskrsnuća.

Uskrsni grob unosi boje u korizmeno doba i otvara putenome čovjeku dimenziju duhovnoga.

Bogato je oslikan: primjerice, anđeo ne dopušta Abrahamu da žrtvuje sina Izaka, koliko god on želi tom žrtvom dokazati vjernost Bogu. U crkvenom se obredu  pastva puna vjere okreće Isusu Kristu – u želji da bude milostiv sudac koji daruje život vječni.