U spomen bratu i sestri Scholl

 

Scholl1Prije 70 godina Hans i Sofie Scholl uhvaćeni su kada su na Sveučilištu u Münchenu letke svoje skupine Bijela ruža bacali u fakultetski svjetlarnik – omanje unutarnje dvorište okruženo zgradama.

Ondje se danas prisjećaju jedne od najpoznatijih grupa Pokreta otpora iz doba nacizma.

18. veljače 1943. Schollovi su bacili su letke u kojima njima se pozivalo na otpor Trećemu Reichu, ubijanju, ratu i nepravdi. Uhvatili  su ih i likvidirali nakon montiranoga procesa  već četiri dana poslije, istodobno s Christophom Probstom.

Nakon nekoliko mjeseci  likvidirani su i Alexander Schmorell, Willi Graf i profesora Kurt Huber.

Odred otpora Bijela ruža (Weiße Rose) postaje u poraću sastavni dio kolektivnoga sjećanja na otpor… Trgovi ispred Sveučilišta u Münchenu nose njihovo ime, a pred ulazom je zapamtljiv  podsjetak.

Petero studenta iz građanske sredine i jedan  profesor vrhunski moralno su istupili, dokazali veliku hrabrost i platili životom. O tome govori svjedokinja tih vremena REGINA DEGKWITZ: „Nisam znala za letke, nisam znala za to iako sam bila u krugu njihovih prijatelja na Sveučilištu u Münchenu, često ih viđala i često s njima razgovarala. Da, mene to uvijek duboko potrese. Nadam se da će zapamtiti i prenositi to što se ovdje danas slavi.“

70 godina poslije slave i veličaju junaštvo Bijele Ruže, primjerice čitajući  učenicima  sadržaj letaka. Da se ne zaboravi. Sve dok svi postanu svjesni nužnosti svoje borbe za prevedno društvo bez nasilja.