Sepp, samouki graditelj citri iz Rimstinga

 

U središtu Rimstinga  živi i radi graditelj citri. Samouk je! Tek prije jedanaest godina položio je prijamni uškoli za izradu glazbala. Ovaj je 49-godišnjak dušom i  tijelom seljak, ali mlijekom i mesom ne može prehraniti petero djece. On i žena mu Katarina ne rade samo na imanju, pa je Sepp Hofmeyer i stolar. Zašto je i graditelj citri?

 

Autorica: Susanne Ilse

Snimatelj: Marco Affeld

 

Zither1

 

“Htio sam najprije tzv. citru Kerschensteiner, ali nije išlo, pa sam počeo okušavši se kao graditelj obične citre. Nije ni to išlo, jer opet sam naišao na problem. Pa sam pokušao vidjeti kako se to može riješiti, i tako sam uspio podesiti strune prvoj citri”, kaže SEPP HOFFMEYER.

Kerschensteiner se zove prema graditelju citre iz Regensburga, Franzu Xaveru  Kerschensteineru, u čijoj je radionici do 1951. izrađeno oko pet i pol tisuća modela te vrste. Već su ih tada cijenili zbog jakoga zvuka, a kad su došli električni zvučnici, izgubilo semajstorsko znanje o vještini izvedbe. Sepp je danas na tragu tajne toga načina gradnje citre.

 

Današnji graditelj zna da je Kerschensteiner razmišljao o tome kako izbjeći da ton ima tzv. izolacijski međumedij. Pa je kod jedne citre probio poklopac – kako kaže “prorupičao” ga je. Zatim je strune stavio na samo dno, bez dodira s gornjim dijelom glazbala. Tako se ton prenosi kroz materijal glazbala, a ne zrakom, te je jači i glasniji.

Zither3

Pojedinosti izvedbe su njegova tajna. Politura međutim nije tajna. Nanosi je dvadeset puta na palisandrov furnir.

Sepp o tome rado govori: “To je  šel-lak. Dobra mu je strana super sjaj, a mana što je skupo to lakiranje. Lak također nije vodootporan, niti je otporan na alkohol. Tko pije ‘schnaps’, neka se odluči na umjetne smole ili DD-lak.”

 

Kad je citra gotova, ide u glazbenu  dvoranu. Sepp Hofmeyer je izgradio desetke citri, a za svaku mu je trebalo 80 do 90 radnih sati. Nova citra stoji 3000 €. Ima ih manjih, većih, ili  napetih u križ kojima je prednost jači zvuk, pa se bolje čuju u orkestru.

 

Zither2

SEPP i za to ima objašnjenje: “Zvuk se jasno čuje – to je razlika između citre koja ima  ‘zračnu’ rezonanciju i Kerschensteiner-a koji ima glasovirsko dno.”

Stoga je Kerschensteiner idealan za krčme. Sepp tako redovito svira s kćeri Kati, prijateljem Franzom Anzingerom i suprugom Katarinom. Tako mu njegov mudro izabrani graditeljski hobi donosi dvostruki prihod.