Jedinstveno mornaričko groblje u Puli

 

Austrougarska ratna mornarica je na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće bila jedna od deset vodećih svjetskih pomorskih sila. Pula je bila najveća i najmoćnija ratna luka Monarhije. Tragovi te moći i bogatstva i danas  su vidljivi. Spomenici antičke i austrougarske Pule čine ovaj grad jedinstvenim na Mediteranu.

 

Autor: Boro Vučković

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

 groblje2

Pula je cijelo prošlo stoljeće zbog svog iznimnog položaja bila uglavnom grad s mnogo vojske. U vrijeme Austrije, odnosno Austrougarske grad je bio središnja ratna luka, a onda je 1918. u njega ušla talijanska vojska. Tijekom Drugoga svjetskog rata u Puli  je bila njemačka vojska. Grad je od njemačkih snaga oslobodila Titova vojska, a potom je počela angloamerička uprava. Godine 1947. Pula je pripala Hrvatskoj i Jugoslaviji.

I u doba Jugoslavije Pula je bila  poznata kao grad vojske. Mnogi spomenici, utvrde, vile i crkve iz austrougarskog razdoblja za vrijeme Jugoslavije su propadali, a kako  su  većinom bili pod nadzorom vojske bili su nedostupni široj javnosti. A koliko su to vrijedni i monumentalni spomenici vidi se i po iznimno skladnoj Mornaričkoj crkvi.  Polaganju temelja nazočio je i car Franjo Josip I.

Župnik MILAN MILOVAN govori: “Crkva Gospe od mora je jedna od najljepših crkava u Republici Hrvatskoj posvećenih Majci Božjoj. Tako smatraju mnogi stručnjaci. Ona je remek djelo Austrugarske monarhije jer je u to vrijeme sredinom devetnaestog stoljeća Austrougraska proglasila Pulu kao glavni centar za svoju mornaricu. Tadašnji vladari su željeli da imaju  svoj centar gdje će vojnici i časnici obavljati svoje vjerske dužnosti.”

groblje3

Nedaleko od crkve je Mornaričko groblje, jedinstveno u svijetu. Zahvaljujući gradskim vlastima i Ministarstvu kulture, a osobito austrijskom Crnom križu groblje je uređeno i danas je pod zaštitom Haške konvencije.

Dr. BRUNO DOBRIĆ procjenjuje da je tu sahranjeno oko 7 tisuća osoba: “To su pripadnici mornarice različitih nacionalnosti. Članovi posada bili su od 10 različitih naroda u sastavu Monarhije, a istodobno su tu i različite konfesije.

Ovdje je sahranjeno 12 austrougarskih admirala koji su živjeli sa obiteljima. Prvi admiral austrougarske mornarice je admiral Bourguignon i njegov spomenik je jedan od najpoznatijih na ovom groblju.

Imamo i jednog turskog zapovjednika navodno, također, u činu admirala koji je ovdje umro od posljedica kuge zajedno s  posadom broda. To je bilo tijekom rata 1915. godine.

Po spomenicima vidimo da su to pripadnici svih naroda Monarhije. Izmiješani su različiti  jezici – hrvatski, slovenski, austrijska odnosno njemačka imena. Nekoliko je grobova i na engleskom jeziku.”

groblje4

Tu su žrtve velikih brodskih nesreća – parobroda Baron Gautsch, bojnih brodova Szent Istvan i Viribus Unitis, talijanske podmornice Medusa

Dr. FURIO DOBRIĆ otkriva: „Jedan od poznatijih admirala je grof Lanjus koji je ovdje poginuo 1913. godine prigodom isprobavanja novih topova tvrtke Krupp. Ovdje su sahranjeni roditelji Georga von Trappa poznatog najviše po filmu Moje pjesme, moji snovi (The Sound of Music). On je inače rođen u Zadru i sahranjen u Americi nakon što je otišao za vrijeme nacizma iz Austrije.“

Najveći nasad starih čempresa na Jadranu još je jedan razlog da prošećete ovim spomen-grobljem i osjetite dah prošlosti Pule – grada koji ponovno otkriva svoju prebogatu spomeničku baštinu.