Deveti ZagrebDox

 

Dox1

Jedan od najvećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u regiji – ZagrebDox, ove je godine predstavio 180 filmova iz cijeloga svijeta, među njima i one koji su dobili nagrade na uglednim filmskim festivalima. Ovo je prigoda da i hrvatski autori odmjere snage sa čak 40 njihovih filmova.

Prva  projekcija bila  je rezervirana za dokumentarac “Gangster te voli” zagrebačkog redatelja Nebojše Sljepčevića. Priča je to o Imoćaninu Nedjeljku Babiću, ljubavnom posredniku.

Autor NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ kaže: “Jednostavno, već na prvi pogled smo shvatili da bi on bio potencijalno odličan filmski lik, a sama filmska priča razvila se iz mjeseci koje smo proveli prateći ga i živući njegov posao.”

NEDJELJKO BABIĆ, protagonist filma dodaje: “Posla ima puno, u Hrvatskoj je puno samaca, tako da bih volio ja da imam i više mojih prijatelja koji se bave ovim poslom.”

Teme devetog ZagrbDoxa su više nego aktualne: lobiranje u Bruxellesu, priče o rejtinškim agencijama, pedofilija, rat na Bliskom istoku. Neki su filmovi već osvojili nagrade poput Bafte, na Berlinaleu, neki su nominirani za Oscara, a o ugledu festivala govori podatak da u Zagreb stiglo sedamdesetak stranih gostiju.

Direktor festivala NENAD PUHOVSKI s ponosom tvrdi: “Ono bitno na Zagrebdoxu je da stvaramo okruženje u kojem ljudi kao prvo mogu doznati što se danas u svijetu dešava, i to interpretirano od najboljih majstora dokumentarizma i, s druge strane, sjesti i popiti kavu i o tome popričati.”

Na čelu međunarodnog žirija je proslavljena  hrvatska autorica dokumentarnih filmova VLATKA VORKAPIĆ, koja o tome kaže: “To je jedan vrlo ugodan zadatak, pogotovo zato što je na ZagrebDoxu konkurencija uvijek vrlo zanimljiva, tako da je ovih devetnaest filmova koje ćemo pogledati jako lijep zadatak.”

Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog programa dobio je film ‘Povratci’ redatelja Krzysztofa Kadlubowskija iz Poljske. Posebna priznanja dobili su filmovi ‘Paparazzi’ redatelja Piotra Bernasa iz Poljske i ‘Ramin’ redatelja Audriusa Stonysa (Latvija, Gruzija).