Zdravo kozje mlijeko s alpskih pašnjaka

Proizvodnja mlijeka danas baš i nije isplativa u većini europskih zemalja. No jedan je mladi Bavarac otkrio zanimljivu nišu: kozje bio-mlijeko. Za djecu alergičnu na kravlje mlijeko, to je pravo rješenje.

 

Oduvijek je živio uz alpske pašnjake, othranjen na svim blagodetima što ga daje zdravo mlijeko iz seoske staje, daleko od golemih industrijskih potrojenja. Kad se oženio, smatrao je prirodnim ostati na djedovini, nastaviti, pa i proširiti, posao od kojeg će pristojno živjeti rastuća obitelj. Vidjevši kako je posljednjih godina teško dobiti državne poticaje za farme krava, a one zahtijevaju poprilična ulaganja, Johannes Egger iz Vogelsanga prebacio se na uzgoj njemačkih plemenitih koza.

Osim toga, kako se ono kaže – zbrojio je dva i dva: “Mnogi ljudi ne podnose kravlje mlijeko, a neki od njih bez problema piju kozje, osobito djeca alergična na kravlje mlijeko, kakvih se javlja sve više. Njima je kozje mlijeko dobrodošla alternativa”, kaže mladi kozar.

Tako je u dobi od samo 23 godine poduzeo hrabar korak: na nekad konvencionalnoj farmi počeo je organski uzgoj njemačkih plemenitih koza i preradu mlijeka. Kao školovani majstor mliječnih proizvoda, latio se i proizvodnje sira u vlastitoj mljekarskoj kuhinji.

Stado od osamdesetak koza i nekoliko jaraca neprekidno raste. Već je izvukao korisne zaključke iz svojih prvih iskustava: napravio je posebnu ogradu za hranjenje koja se može otvoriti prema gore, te pruža zaslon između koza kako bi imale privatnost dok jedu bez guranja s drugima. To je vrlo važno, jer je uočio da su koze ljubomorne životinje i susjedi ih lako uznemire.

Hrani ih samo sijenom i travom, a žitarice koristi samo kao mamac u prostor za mužnju. Koze, kao i krave, treba musti dvaput na dan. A koze imaju manje osjetljivo vime od krava i manje problema s papcima, jer su puno lakše i više se kreću. Kako bi im osigurao dovoljno svježe trave, Johannes i njegov pas svako jutro ih izvode na ispašu po planinskim vrletima. To je ključno za konačan proizvod s oznakom zdrave hrane. A svježe mlijeko obrađuje se odmah nakon mužnje – pasterizira se, puni u boce ili pretvara u krem sir. Sljedeći je korak tvrdi sir iz nove sirane.