Tisućljetni Kopar 

Kopar je stari grad, smješten na stjecištu rimske, slavenske i njemačke kulture. To je zapravo priča triju gradova u jednome gradu.

 

Najveći  je to grad regije Primorske i jedina gospodarska luka na pedesetak kilometara slovenske jadranske obale, odredište za mnoge brodske linije Sredozemlja. Glavno urbano središte slovenske Istre, također je jedan od najprometnijih prilaza u Sloveniju iz smjera Trsta. Poslovično dvojezični, njegovi mu stanovnici posve ravnopravno koriste oba imena: slovensko Koper i talijansko Capodistria.

 

Unatoč industrijskom i lučkom procvatu, ovdje se dobro očuvala stara gradska jezgra. U njoj se isprepleću tragovi rimskog i bizantinskog razdoblja, mletačkih i Napoleonovih osvajanja, te stoljetne vladavine Habsburške monarhije.

Njezina se povijest lijepo prati po različitim imenima od osnutka: starogrčka Aegida, u rimsko je doba nazivana Capris, Caprea, Capre i Caprista, iz kojih je očito izvedeno današnje ime.  Jedno se vrijeme zvao Justinopolis, u čast bizantskoga cara Justinijana II., koji je spasio stanovnike obližnjeg Trsta u bijegu pred Langobardima 568.

A korijen današnjeg talijanskog imena je Caput Histriae (glavni grad Istre), što ga dobiva 1278. kao pokrajinski upravni centar u sklopu Mletačke Republike.

Kroz priče triju današnjih trgova – Prešernov, Katedralski i Carpacciov – gradom nas vodi domaćin, povjesničar umjetnosti Jure Vuga, koji se u ljetnim mjesecima prerušava u turističkog vodiča.