Oris, ime za vrhunsku arhitekturu

Dva desetljeća časopisa za arhitekturu i kulturu življenja te međunarodnog arhitektonskog simpozija i peti rođendan Kuće arhitekture u Zagrebu samo su dio svega što stoji iza poznatog imena “Oris”.

 

Kad je prije dva desetljeća pokretao «Oris», Andrija Rusan bio je već priznati arhitekt i ambiciozni poduzetnik. Skeptici su mogli reći da stručni časopisi niču i nestaju svaki dan, zlobnici da mu se bolje držati projektiranja, ali ni najdobrohotniji prijatelji nisu mogli predvidjeti u što će sve taj brend prerasti i koliko će se razviti. A pritom je sam Rusan među građevinarima, koji uvijek moraju prevesti u stvarnost i najsmjelije kreacije arhitekata, stekao glas kao arhitekt pun ideja,  ali bez često obvezne doze arogancije.

Puka faktografija broji 40 godina arhitektonske prakse, gotovo 30 godina arhitektonskog ureda, 20 godina časopisa za arhitekturu i kulturu življenja Oris, 20 godina Međunarodnog arhitektonskog simpozija “Dani Orisa” te pet godina Kuće arhitekture u Zagrebu, gdje djeluje galerija koja je nukleus svih tih događanja.

Na to mjesto rado dolaze i predstavnici struke i najšira javnost. U nedavnom zagrebačkom i petrinjskom razornom potresu Kuća arhitekture nije stradala, pa je njezina galerija jedna od rijetkih u gradu koja svojim dinamičnim programom unosi dašak normalnosti u sumorne zagrebačke dane. Ljubiteljima arhitektonske umjetnosti nije lako gledati kako im se pred očima ruše zgrade simboli prepoznatljivih veduta grada.

Rusanov sposobni tim vješto je prelazio sve prepreke kakve neminovno donosi tako raznovrstan posao u uvjetima neprekidne gospodarske krize, no niti oni nisu mogli predvidjeti udarac poput pandemije. Najbolji poznavatelji svjetske i zagrebačke arhitektonske scene počeli su govorkati kako se ekipa razilazi i gasi časopis. Vrlo je vjerojatno da će “Oris” prestati izlaziti u tiskanom obliku na papiru, no ne treba zanemariti moć Interneta.

Prvi dokaz: međunarodni arhitektonski festival online “To Spring With Oris” 18. – 19. ožujka 2021., slijedom Međunarodnog dana žena, predstavlja 12 uglednih arhitektica i poslovnih žena te 2 moderatorice. Bit će to niz dvadesetominutnih predavanja, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture te interakciju predavača, publike i sponzora na internetskoj platformi za virtualna događanja. Službeni jezik je engleski, a Festival će se bodovati u programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.