Slovenska čaša za kuhara Olivera

 

Kozarec2

 

U tvornici stakla Hrastnik (Steklarna Hrastnik) proizveli su čašu u okviru socijalnog poduzetništva S project, što ga podupire i poznati kuhar Jamie Oliver. Čaša Speak doživjela je svjetsku premijeru u njegovom kultnom restoranu u Londonu.

Oblikovao ju je kućni dizajner stakla Grega Likar, a voditelj tvornice staklarne Hrastnik ENES RAKOVIČ pokazuje kako funkcionira njezino dno: “Čaša je oblikovana tako da se piće ne prelijeva zbog centra za ravnotežu.”

Naime, na dnu je čaša izbočena, ali se na stolu ne može prevrnuti. Uz nju ide i prikladan podložak, kaže RAKOVIČ: “Podložak je namijenjen tome da na stol možemo staviti čašu i ona stoji uspravno, a kada ga okrenemo, u centar možemo staviti svijeću za malo romantike.”

Dodaje kako će prvi korisnici biti gosti londonskog restorana: “Ova je čaša namijenjena prije svega ispijanju viskija, koktela, vode.”

U ovom se slučaju pokazala uspješnom suradnja socijalnog poduzetništva i slovenske industrij – tvornica stakla će dio prihoda od prodaje čaša namijeniti obrazovanju socijalno ugroženih mladih.