Pietro Nobile, skice Istre

 

Nobile1

Neobičan je muzejsko-galerijski prostor „Sveta srca“ u Pulskom starom gradu – zapravo nekadašnja crkva, desetljećima zapuštena usljed nesretnih povijesnih okolnosti. Uz nju je i samostan, izgrađen 1908. s elementima kasnobaroknog klasicizma. Planirani zvonik nikad nije izgrađen. Potkraj drugog svjetskog rata redovnice su pobjegle u Italiju. Kasnije je Arheološki muzej Istre koristio prostor kao depo. No, zbog klizišta i urušavanja krova, valjalo je pristupiti zahtjevnoj rekonstrukciji. Danas je to osmišljen multimedijalni prostor – mjesto za izložbe, predavanja, predstave, koncerte, filmske projekcije.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre DARKO KOMŠO kaže „Pazilo se puno na pristupačnost prostora za sve, tako da imamo u samom prostoru ugrađenu i vertikalnu platformu za invalide, imamo cijele sisteme rasvjete, ozvučenje, alarme… Jedan prostor koji je jako zanimljiv za izložbenu djelatnost.“

Posljednja izložba zorno zrcali pripadnost srednjoeuropskom kulturnom krugu: 82 cteža iz mape čuvane u Državnom arhivu u Rijeci donose motive mjesta iz triju današnjih zemalja – Muggia, Koper, Izola, Piran, obala i unutrašnjost Istre, s posebnim akcentom na Pulu. Autor Pietro Nobile rođen je 1776. u švicarskom kantonu Ticino. Kao austrijski arhitekt imenovan u Trstu i ravnatelj Akademije lijepih umjetnosti u Beču, početkom 19. stoljeća putuje Istrom u pratnji cara Franje prvog. Prvi mu je zadatak projektiranje cesta i svjetionika, ali izrađuje i detaljne ctreže antičkih građevina. Veliki pobornik konzervacije spomenika, među prvima je pristupio rekonstrukcijskim radovima na pulskoj Areni.

DARKO KOMŠO ističe što smatra najvažnijim elementom izložbe: „Ova je građa dosad bila nikad prezentirana i neobjavljena. Možemo vidjeti mijene koje su se desile kroz stoljeća. I to smo napravili komparaciju s cijelim nizom modernih fotografija, da se vidi razlika između onog vremena kad je Nobile koračao Istrom prije 200-tinjak godina i danas.“

Iznimno su atraktivne vedute Pule iz doba Austrougarske, kada je ona bila središnja ratna luka. Vrijedilo ih je otkriti posjetiteljima, kao što je to učinjeno i sa samom galerijom Sveta srca, u kojoj je izložba „Pietro Nobile- istarski motivi početkom 19. stoljeća“ otvorena od 25. siječnja do 25. veljače 2013.